Kružna privreda – na krovu zgrade uzgajaju grgeče i povrće

0

Najveća urbana farma u Europi smještena je u Bruxellesu. Uzgajaju ribu i povrće na krovovima najveće gradske tržnice. Odgovara strogim specifikacijama kružne privrede.

kruzni-cover-880x495

Na briselskim krovovima smještena je najveća europska gradska farma. Ondje se istovremeno uzgajaju riba i povrće, uz ispunjavanje strogih kriterija kružne privrede. Osnivač BIGH-a, kompanije koja se bavi akvaponskim uzgojem, Steven Beckers, kaže da urbani uzgoj planira proširiti i preko granice.

Gradska farma na 4.000 m2 uzgaja ribu i povrće
Ribu proizvedenu u Bruxellesu moguće je jesti otkad je belgijski arhitekt Steven Beckers, pionir urbane poljoprivrede, osnovao BIGH (Building Integrated Greenhouses) 2015. godine te izgradio farmu površine od 4.000 m2 koja je smještena u srcu Bruxellesa, na krovu Foodmeta – velike tržnice poznate kao “trbuh Bruxellesa”, koja svakog vikenda privuče više od 100.000 posjetilaca.

akvaponija-3

“Oduvijek sam imao viziju grada kao rješenje, a ne problem. Istražio sam načine kako da ga učinim produktivnim”, rekao je za euractiv Beckers. “Kao arhitekt takođe sam vidio potencijal u produktivnom stakleniku gdje biljke regulišu klimu i istovremeno pročišćavaju zrak od CO2”, dodao je.

Ova farma usvaja model kružne privrede osiguravajući da se ništa ne izgubi i sve se ponovo iskoristi. Energija farme prvenstveno dolazi iz solarnih panela.

Pomoću izlučevina riba njeguju biljke
BIGH-ova hrabrost leži u činjenici da uzgajaju ribu usred grada i pomoću njihovog izmeta njeguju biljke. Prugasti grgeč, porijeklom iz Južne Amerike, uzgaja se u velikim ribnjacima. U njima biofilteri pročišćuju njihove izlučevine kako bi ih pretvorili u nitrite, a zatim u nitrate, koji se koriste kao hranjive materije za uzgoj paradajza, patlidžana i paprika u stakleniku.

“Odabir prugastog grgeča zasniva se na činjenici da je riječ o kvalitetnoj ribi, čiji metabolizam i način života dobro odgovaraju zatvorenom sistemu. Kuhari ga cijene zbog izvrsnog mesa i svježine”, pojašnjava Beckers.

Proizvedeno povrće se nalazi na policama trgovina
Iznad akvaponskog uzgoja je automatizovan visokotehnološki staklenik, gdje su navodnjavanje i svjetlost dobro raspoređeni i kontrolisani. Na velikim grijanim kliznim površinama raste nekoliko biljnih vrsta koje nakon berbe odlaze u lokalne trgovine.

Otvoreni povrtnjak koristi se i kao poligon za urbanu poljoprivredu, s pokušajem društvene i profesionalne reintegracije osoba koji se putem udruženja Groot Eiland brinu o voću i povrću, prevoze ih u restoran udruženja i pripremaju.

Plutajuća farma: Krave hrane ostacima iz restorana, a one grad opskrbljuju mlijekom

Ovakav uzgoj bez primjene antibiotika, pesticida ili sintetičkih đubriva uskoro će prijeći granicu, a primjenit će se u Francuskoj, ali i u drugim europskim gradovima. “Planiramo nekoliko projekata u Belgiji i Francuskoj. Prilike su brojne”, zaključio je Beckers.
(Agroklub)