U novi dan bez novih oboljelih od koronavirusa, širenje bolesti u BiH zaustavljeno?

0
U novi dan bez novih oboljelih od koronavirusa, širenje bolesti u BiH zaustavljeno?
Arhiv

Okončan je sastanak Štaba za praćenje epidemiološke situacije u entitetu RS, nakon kojeg se javnosti obratio ministar zdravlja i socijalne zaštite RS-a Alen Šeranić.

U novi dan bez novih oboljelih od koronavirusa, širenje bolesti u BiH zaustavljeno?
Arhiv

Šeranić je kazao da u odnosu na jučerašnji izvještaj u entitetu RS nema novih potvrđenih slučajeva pozitivnosti na koronavirus.

– Ono što jeste situacija da kontionuirano u toku dana osobe koje su u nadzoru se javljaju zdravstvenim službama i da one provode svoje aktivnosti, tako da shodno takvoj vrsti dinamike mi tokom dana imamo različite vrste brojeva – izjavio je Šeranić.

Podsjetio je da su jučer registrirana tri nova slučaja osoba pozitivnih na koronavirus, te tvrdi da su sve osobe iz Banje Luke i da su pod nadzorom.

– Na hospotalizaciji se nalazi ukupno šest oboljelih osoba. To su one koje imaju i simptome, dok se 12 nalazi u kućnoj izolaciji. Svaki građanin koji je u kućnoj izolaciji mora identično da se ponaša – izjavio je Šeranić.

Napomenuo je da su svi pacijenti u UKC Banja Luka u dobrom zdravstvenom stanju i da niko nije životno ugrožen.

– Osobe su dobro, prati se njihovo zdrvastveno stanje. Doktori u UKC-u obrađuju pacijente i rade. Naravno da su infektolozi u ovom trenutku najviše na udaru. Trenutno u RS-u se nalazi 1.044 osobe koje su u podzdravstvenom nadzoru, odnosno osobe koje su doputovale iz područja zahvaćenih virusom ili osobe koje su u kontaktu sa osobama koje su označene kao pozitivne. Iz zdravstvenog nadzora je izašla 161 osoba – kazao je Šeranić.

Ukupan broj osoba kod kojih je potvrđen novi virus korona u Bosni i Hercegovini je 21, a u entitetu RS je registrirano njih 18.

Izvor: Faktor