Srbija zatvorila granice na Drini, državljanima BiH zabranjen ulaz, lica sa dvojnim državljanstvom idu u karantin

0
Nevakcinisani građani BiH ne mogu nigdje osim u Srbiju
FOTO: Arhiv

Granice Republike Srbije su od sinoć dva sata poslije ponoći potpuno zatvorene i to nakon odluke o proglešenju vanrednog stanja od strane predsjednika Srbije. Granice ostaju otvorene za državljane Srbije koji se vraćaju iz inostranstva, kao i za diplomate i strane državljane sa boravišnom dozvolom.

Srbija zatvorila granice na Drini, državljanima BiH zabranjen ulaz, lica sa dvojnim državljanstvom idu u karantin
FOTO: Arhiv

Prema informacijama koje smo dobili iz Granične policije Bosne i Hercegovine navodi se:

Granični prelazi Srbije prema Bosni i Hercegovini su u potpunosti zatvoreni. Građani iz BiH koji krenu za Srbiju vraćaju se sa granice zbog mjera zabrane koje su počele da se primjenjuju od dva sata ovog ponedjeljka 16.marta. Građani koji imaju dvojno državljanstvo, obavezni su na četrnaesto dnevni karantin po ulazu na teritoriju Srbije. Građani BiH koji od šest sati ovog jutra ulaze u BiH obavezni su na samoizolaciju u trajanju od 14 dana. Državljani iz zemalja ugroženih pojavom koronavirusa (njih 12) imaju zabranu ulaska u BiH, dok državljani stranih zemalja koje nisu pogođene koronavirusom mogu u BiH ulaziti nesmetano. Donešene mjere će se primjenjivati do daljnjeg, potvrdili su nam iz Granične policije BiH,

Iz Uprave granične policije Srbije su za portal Infobirač saopštili da državljani BiH trenutno ne mogu da uđu u Srbiju, a da oni koji imaju dvojno državljanstvo i u Srbiju ulaze sa njihovom ličnom kartom odlaze u kućni karantin od 14 dana, što potvrđuje i informacije dobijene od GP BiH.

Još uvijek nema zvaničnih informacija šta će se dogoditi sa ljudima koji putuju iz BiH u Srbiju i obratno zbog posla svakodnevno.

Prema nezvaničnim informacijama radnici zvorničke Alumine imat će posebnu odluku i režim koji će omogućiti ljudima da nastave raditi i izvršavati svoje obaveze, ali takva odluka još uvijek nije donesena, očekivanja su da se to dogodi u toku dana i saopšti javnosti.

U sinoćnjem obraćanju čelnika Srbije nisu se dotakli ovog problema.

(Zvornicki.ba)