U marketima koji imaju preko 1000m2 može biti i do 40 kupaca istovremeno uz nošenje maski

0
Još jedan smrtni slučaj u Zvorniku kod osobe pozitivne na korona virus
FOTO: Tarik Halilović-Arhiv

Jedna od mjera kojeje donio Krizni štab za vanredne situacije grada Zvornik odnosi se na broj kupaca u marketu i prodavnici. Nakon što je odluka o broju kupaca u marketu donijeta, u praksi na prostoru Zvornika nastali su redovi i gužve ispred prodajnih objekata. Nakon tumačenja donijete odluke odlučeno je da se u marketima može više ljudi nalaziti u slučaju da se isti prostire na 1000 kvadratnih metara. Obraćajući medijima gradonačelnik Stevanović je rekao:

U marketima koji imaju preko 1000m2 može biti i do 40 kupaca istovremeno uz nošenje maski
FOTO: Tarik Halilović-Arhiv

Snabdjevenost u prodavnicama je normalizovana, jedino je problem u nabavci južnog voća, jer se u nabavci ne može naći limun po cijenama koje su do sada bile, ali očekujemo da se to pitanje u narednim danima riješ, rekao je gradonačelnik Zvornik Zoran Stevanović. Jutros se pojavilo tumačenje donesenih zaključaka da se u marketima ne može u isto vrijeme naći 10 kupaca istovremeno, što je napravilo redove ispred njihovih objekata. Za taj problem smo zajedno sa vlasnicima objekata i tržišnom inspekcijom našli rješenje i ustanovili da ukoliko market ima 1000 m2, onda u njemu može biti 30 ili 40 kupaca istovremeno, s tim da imaju zaštitne maske i da se pridržavaju propisanog rastojanja , od dva metra. Još jednom poziv na poštovanje svih mjera, jer ako podignemo disciplinu na još viši nivo možemo izbjeći epidemiju širih razmjera, rekao je Stevanović.

On se zahvalio i medijima Zvornika što su budni, što im nije teško da dođu i prenose objektivno sve informacije koju od značaja za sve građane Zvornika

Na pitanje o građanima koji bi trebali svakodnevno putovati preko graničnih prelaza na Drini, gradonačelnik Stevanović je rekao da se teško može naći riješenje za taj problem i da je ograničenost kretanja polciijskim časom skoro pa nemoguće očekivati rješenje za ovaj problem u skorijem periodu.

Preostaje rad od kuće gdje je to moguće, nažalost nekoliko zantskih radnji je i zatvoreno upravo zbog problema prelaska granice za radnike, nadajmo se da će ovo brzo završiti i da će odjavljivanje radnji biti samo privremen.

Da bi se što prije ovo završilo, neophodno je da se držimo propisanih mjera, poštujmo izolaciju i samoizolaciju kako bi doprinijeli u ovoj borbi koja je teška za sve nas.

(Zvornicki.ba)