Zvorničanin koji je preležao korona virus podijelio svoje iskustvo, Aldin Subašić i liječenje korone u Švedskoj

0
Zvorničanin koji je preležao korona virus podijelio svoje iskustvo, Aldin Subašić i liječenje korone u Švedskoj

Aldin Subašić iz zvorničkog naselja Potočani već nekoliko godina živi i radi u dalekoj Švedskoj zaražen je korona virusom. Nakon osam dana od saznanja da je zaražen pandemijskim vriusom, danas mu se prema njegovim riječima vratio osjećaj mirisa i okusa. Zbog samodogovnornosti ostaje još nekoliko dana u samoizolaciji.

Zvorničanin koji je preležao korona virus podijelio svoje iskustvo, Aldin Subašić i liječenje korone u Švedskoj

Svoju priču o susretu sa ovim opasnim virusom i načinom liječenja istog u skandinavskoj zemlji Švedskoj, podijelio je sa svojim prijateljima na društvenoj mreži facebook. Uz saglasnost Aldina priču prenosimo u potpunosti kako bi svi znali da virus jeste opasan, ali ne i smrtonosan:

Imam 30god, uglavnom zdrav, imam malo viška kilograma ali ipak se bavim sportom i često odigram svih 90’ ako me trener ne zamjeni zbog loše igre.
Tako bijaše prošle subote kad me zamjeni u 85’ pri rezultatu 3-1 za njih.
Istog dana u večernjim satima dobih ja temperaturu 38c stepeni, pomalo se tresem koliko god se pokrivam opet mi hladno, biće da je zbog groznice.
Hajd što mene to snađe nego i suprugu koja nam treba za koji dan donijeti bebu ako Bog dā.
Prvu noć prebrodismo nekako, 22.3. Našem Rijadu rođendan 3 pune MashAllah.
Izveli bi ga malo nego ne možemo od umora i temperature, on i Hamza “prevrnuše” stan naopako.
Kako se mrak spušta nama se temperatura diže, ulazimo u noć počinje i groznica, kašalj, otežano disanje, oka nismo sklopili.
Djeca ustala, nastavljaju gdje su jučer stali a nas dvoje ko zombiji umorni, pod temperaturom, ja stražarim ona spava i obrnuto, u smjenama ko u vojsci, gdje ćeš njih dvojicu ostaviti bez nadzora.
Istog dana skontamo da smo izgubili čulo mirisa, tu nas malo panika obuze. Njoj se poveća temperatura na 39+c, gdje god zoveš niko ne reaguje, savjetuju da ostanemo kući, vele ne mogu pomoći osim ako ne može da diše. Jedemo paracetamole ko bombonice. Ulazimo u noć, osjećamo da će biti gora od prethodnih, nagovorim je da ide u hitnu tu je moraju primiti ipak je ona trudna.
Primiše je, pored neke infekcije, onako od oka joj saopštiše da ima simptome ovog novog virusa. Nakon 2 sata poslaše je opet meni, veli rekli joj dr da najvjerojatnije imamo novi virus ali da ne paničimo, nismo ranjiva kategorija, mladi smo i zdravi i da će to samo od sebe proći, kao što obična gripa prođe.
Naredni dan nama lakše, temperatura opada, kod mene nema ni groznice, prisutni samo kašalj i umor doduše još uvijek nit miriše nit smrdi.
Imamo bajgi nekakvu online komunikaciju sa doktorima preko kamere, ženu zovu babice putem telefona prate trudnoću.
Hamza i Rijad zdravi, veseli žele napolje da iskoriste sunčan dan, da se poigraju.
Rodbina, prijatelji, kolege, šef svi zovu nude pomoć, brat donosi namjerice do vrata i razmijenimo koju onako na distancu, uglavnom svakodnevno telefonom komuniciramo.
Ovim putem im se neizmjerno zahvaljujem, na brizi o meni i mojoj porodici.
Danas je 8 dan izolacije, stanje odlično osim što meni još uvijek fali čulo mirisa, nadam se da će se vratiti, a žena se po neki put zakašlje pa ne mogu da razlučim jel onaj upozoravajući kašalj ili još je nije u potpunosti prošlo.
Prema procjenama doktora trebali bi ostati još 2-3 dana izolovani za svaki slučaj.
Vama bih poručio da se držite vaših toplih domova, jer nikada ne znate kako bi vaš organizam reagovao ili organizam vama drage osobe na koju bi možda upravo vi prenijeli. Također bih dodao da ne paničite, ostanite pozitivni koliko god je moguće, sve će ovo jednom proći, biće druženja, izlazaka, kahvenisanja, a ni posao neće pobjeći…
Ignoriše klikmedije za koje je
UDARNA VIJEST “nova zaražena osoba”, zaražena osoba ne znači mrtva osoba.

Aldin Subašić je oženjen ima dvoje djece, sa suprugom Sanelom očekuje prinovu. Svoje odmore provodi u rodnoj kući u zvorničkom naselju Potočani.

(Zvornicki.ba)