Potvrđeno prisustvo korona virusa kod tri pacijenta zvorničke bolnice

0
Potvrđeno prisustvo korona virusa kod tri pacijenta zvorničke bolnice

Danas je potvrđeno da su pacijenti testirani u zvorničkoj bolnici na korona virus pozitivni, čime su dokumentovani prvi slučajevi zaraženih virusom covid-19 na području Zvornika i zvorničke regije. U nastavku prenosimo i saopštenje Javne zdravstvene ustanove Bolnica Zvornik:

Potvrđeno prisustvo korona virusa kod tri pacijenta zvorničke bolnice

Zvanični podaci zaključno sa današnjim danom sa kojima raspolaže JZU Bolnica Zvornik:
– Broj testiranih osoba: 16
– Broj osoba negativnih na korona virus: 11
– Broj osoba pozitivnih na korona virus: 3 (Liječeni u Centru za srce Tuzla i to po jedna osoba iz Zvornika, Šekovića i Milića)
Broj hospitalizovanih osoba: 0
Broj osoba za koje se čekaju rezultati: 2 (1-Zvornik, 1-Bratunac)
MOLIMO
Sve članove porodice kao i sve druge koji su na bilo koji način došli u kontakt sa zaraženim osobama da se pridržavaju mjera kućne izolacije i da putem telefona kontaktiraju nadležnog epidemiologa.
-056/210-713 – Služba hitne pomoći, Zvornik od 0-24h
– 065/414-275 – Epidemiolog dr Cvijeta Ostojić-Vasić od ponedeljka
do petka od 07:00 do 15:00h
-056/211-100 lokal 208 – Služba higijensko-epidemioloških
poslova i imunizacije od 07:00 do 15:00h
– 0800 50 555 – JZU Institut za javno zdravstvo RS ili 065/597-291 – Lazić dr Vesna od ponedeljka do petka od 07:00 do 15:00h.
APELUJEMO
– Poštujte izrečene mjere zaštite.
– Ne izlazite van svojih domova bez prijeke potrebe.
-Aktuelno stanje o korona virusu i dalje možete pratiti putem Službene stranice Vlade Republike Srpske za pravovremeno i tačno informisanje o koronavirusu u Srpskoj: koronavirususrpskoj.com , kao i zvaničnih podataka koji će biti objavljivani svakodnevno na stranici JZU Bolnica Zvornik.

Štab za vanredne situacije odmah je održan, a u prosotrijama Gradske uprave Zvornik su nakon sjednice prisutnim medijima saopštili:

Tri lica iz regije Birač su pozitivna na korona virus, odnosno po jedno iz Zvornika, Milića i Šekovića, saopšteno je danas na vanrednoj pres konferenciji koja je održana u prostorijama Gradske uprave u Zvorniku.

Kako je saopšteno, sva tri lica su testirana nakon saznanja da su boravili na liječenju u Centru za srce u Tuzli.

Gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović istakao je da se trenutno utvrđuje sa kime su ova lica bila u kontaktu.

– Branili smo granice, a problem nam je došao iznutra. Mi smo deset minuta nakon dobijanja rezultata sazvali Štab za vanredne situacije – rekao je Stevanović i najavio da će već večeras biti obavljen prvi krug testiranja te istakao da nema mjesta za paniku i poručio da će problem biti sasječen u korjenu.

Infektolog Pero Pajkanović je istakao da su sve tri osobe 1957. godište.

– Održan je sastanak štaba i preduzete su odgovarajuće mjere. Lice iz Šekovića se osjeća relativno dobro, a ostala dva su u takođe u zadovoljavajućem stanju i ne zahtijevaju bolničko liječenje. Njihovo stanje će se pratiti i po potrebi će se smjestiti u bolnicu – rekao je Pajkanović i dodao da je sljedeći korak da se prikupe adrese kontakata sa oboljelima kako bi se i njima uzeli brisevi.

– Već su tri tima spremna za uzimanje briseva i ujutro šaljemo uzorke na analizu u Banjaluku, a nakon toga se traže sljedeći kontakti – naveo je Pajkanović.

Na pres konferenciji je istaknuto da situacija jeste ozbiljna, ali je važno da se poštuju sve mjere bez ikakve panike.

– Zbog činjenica da su svi srčani bolesnici nadamo sa da neće imati ozbiljnijih komplikacija – istakli su na pres konferenciji.

(Zvornicki.ba/infobirac.net/jzu bolnica zvornik)