Kod mosta „Bratoljub“ počela izgradnja graničnog prelaza

0

Kod novoizgrađenog mosta preko Drine nazvanog Bratoljub, između Bratunca i Ljubovije danas je počela izgradnja graničnog prelaza u bratunačkoj opštini u BiH koji će biti zajednički carinski terminal za BiH i Srbiju i prvi takve vrste u regionu, rečeno je Srni na ovom radilištu.

146104

Firma Enikon-gradnja je nosilac konzorcijuma više firmi koje će izvoditi radove, a, prema ugovoru, treba da budu završeni za 350 dana.
Ukupna vrijednost radova iznosi 13.981.630 KM, a investitor je Uprava za indirektno oporezivanje BiH.

Sredstva su obezbijedile zajedničke institucije BiH.

Predviđeno je da novi granični prelaz bude zajednička lokacija carinskih i policijskih organa BiH i Srbije i riječ je o međunarodnom graničnom prelazu na kojem će biti dozvoljen i promet robe koja podliježe inspekcijskom nadzoru.

Budući novi granični prelaz biće sagrađen na kompleksu ukupne površine 30.000 metara kvadratnih, imaće tri ulazne i tri izlazne trake, objekte za smještaj carinskih i policijskih službi dvije zemlje, inspekcijskih organa i sve ostale popratne sadržaje.

Institut za građevinarstvo Banjaluka izabran je za nadzor nad izvođenjem radova.

Načelnik opštine Bratunac Nedeljko Mlađenović rekao je Srni da most i granični prelaz imaju ogroman značaj za privredu i stanovništvo i razvoj Bratunca i Ljubovije, ali i šire regije.

On kaže da će biti znatno skraćeni transportni pravci za prevoz ljudi i robe, smanjeni troškovi i ubrzan promet roba, čemu će doprinijeti i zajednički terminal na kojem će istovremeno raditi carinici iz BiH i Srbije.

Izgradnja Bratoljuba počela je u oktobru 2015. a završena u maju 2017. godine.

Most je dug 227 metara, a njegovu izgradnju koja je koštala 13 miliona evra finansirala je Srbija.

Republika Srpska je finansirala izgradnju pristupnog puta do graničnog prelaza sa lijeve strane Drine.
(rtrs)