Medonosne pčele pomažu u smanjivanju šteta od mraza

0

Unošenjem i pravilnim rasporedom dva do četiri dobro razvijena društva u zasad, omogućiti će se uspješna oplodnja. Ulaznu stranu košnica postaviti prema istoku i jugoistoku, kako bi došlo do što ranijeg leta pčela.

pcele-cover-3-880x495

Vegetacija u ovoj godini je krenula ranije, tako da se opasnost od pojave šteta u voćnjacima od proljećnih mrazeva višestruko povećala. Do sada su znatne štete od mraza pretrpjele vrste i sorte voćaka sa ranijom fazom cvjetanja, navodi Zoran Janković, stručnjak za voćarstvo i vinogradarstvo.

Kako zaštititi voćke od mraza i niskih temperatura

Opasnost od pojave kasnih mrazeva nije prošla, tako da voće koje do sada nije pretrpjelo štetu, nije bezbjedno. Osim izmrzavanja, u vrijeme cvjetanja na nižim temperaturama, sama oplodnja je slabija zbog smanjene klijavosti polena, kao i znatno usporenijeg rasta polenove cijevi.

Najbolji oprašivači – medonosne pčele
Uslov za dobru oplodnju u zasadima voćaka predstavlja prisustvo oprašivača. Najznačajniji polinator je medonosna pčela. Unošenjem i pravilnim rasporedom dva do četiri dobro razvijena društva u zasadu, omogućiti će se uspješna oplodnja. Ulaznu stranu košnica postaviti prema istoku i jugoistoku, kako bi došlo do što ranijeg leta pčela, savjetuje stručnjak.

Pčele posjećuju samo cvjetove koji luče nektar pa se tako povećava njihova učinkovitost jer im oni oplođeni i od mraza oštećeni, nisu interesantni. Oplodnjom 10, 20 ili 30 odsto cvjetova koji nisu stradali od mraza, učinjena šteta može se značajno smanjiti pa čak i neutralisati.

Solitarne jedinke – za hladnije uslove
Pčelinja društva je poželjno unijeti u zasade neposredno pred početak cvjetanja, a najkasnije do pet odsto otvorenih cvjetova. Košnice se iznose iz zasada po završetku ove faze, a u slučaju neodložne zaštite od bolesti i štetočina, prije obavljana tretmana. Odsustvo medonosne pčele je zbog njene smanjene aktivnost na nižim temperaturama. Radilice postižu punu aktivnost tek na 18 stupnjeva.

Uz pomoć insekata do zdravijih plodova

Takođe, zbog velikog radijusa leta (koji iznosi i preko četiri kilometara) može učestvovati u prenošenju prouzrokovača bakteriozne plamenjače, u oblastima gdje je bakterija prisutna. U veoma hladnim uslovima u vrijeme cvjetanja preporučuje se unošenje solitarnih pčela (osmia), koje su aktivne na nižim temperaturama, a zbog manjeg radijusa kretanja mogućnost prenošenja prouzrokovača bakteriozne plamenjače je znatno niži nego kod medonosnih.

Vodite računa o upotrebi hemijskih preparata
Medonosna pčela je osjetljiva na pesticide tako da je potrebno strogo voditi računa prilikom hemijske zaštite voćnjaka dok se pčele nalaze u zasadima ili njihovoj neposrednoj blizini.

Bolest u pčelinjaku: I med oboljelih pčela potrebno je spaliti

Pčelarima početnicima savjet je da prvo uče, proučavaju i čitaju o pčelama i svemu vezano za pčelarstvo pa tek onda da nabave košnicu – dvije. Ne srljati grlom u jagode i ne očekivati preko noći profit, ukoliko se tek ulazi u ovaj posao. Nema ništa na brzinu ni preko noći.
(Agroklub)