Devet evropskih država se vraćaju normalnom životu, ukidaju se restriktivne mjere

0
Zvornik i danas bez novozaraženih korona virusom, u izolaciji 254 osoba na prostoru Zvornika

U Njemačkoj će 14. aprila biti razmotreno ublažavanje pravila o socijalnoj distanci, dok će se o postepenom povratku na normalan život razgovarati nakon uskršnjih praznika ukoliko se i dalje nastavi pozitivan trend u pogledu epidemiološke situacije u zemlji

korona-8

Neke evropske zemlje najavile su ublažavanje restriktivnih mjera uvedenih polovinom marta u cilju borbe protiv virusa korona, prenosi Reuters.

U Austriji će prodavnice koje ne prodaju osnovne životne namirnice veće od 400 kvadratnih metara biti ponovo otvorene u utorak, 14. aprila, kao i uradi sam prodavnice i baštenski centri. Otvaranje šoping-centara, frizerskih salona i većih radnji najavljeno je za 1. maj ukoliko ne dođe do pogoršanja situacije. Restorani i hoteli biće postepeno otvarani od sredine maja.

Bugarska vlada dozvolila je da od 7. aprila ponovo rade pijace, uradi sam prodavnice, prodavnice alata i bicikli.

U ovoj zemlji ublažene su mjere koje se odnose na bavljenje sportskim akivnostima napolju, kao što su trčanje i vožnja bicikla, dok će restrikcije u pogledu putovanja biti ublažene nakon Uskrsa.

Danska će 15. aprila otvoriti obdaništa i škole za učenike od prvog do petog razreda. Sve druge mjere protiv širenje virusa ostaće na snazi najmanje do 10. maja.

Norveška je najavila postepeno ublažavanje mjera koje će otpočeti 20. aprila sa otvaranjem obdaništa, dok će škole za učenike od prvog do četvrtog razreda biti otvorene nedjelju dana kasnije. Ublažavanje zabrane rada za frizerske i kozmetičke salone takođe je najavljeno za ovaj mjesec.

Finska vlada razmatra da ublaži restrikcije za saobraćaj u području oko Helsinkija, ali je trajanje drugih zabrana produžila do 13. maja.

U narednih nekoliko nedjelja u Irskoj je moguće ublažavanje zabrane izlaska iz kuće i ponovno otvaranje nekih prodavnica.

Litvanija, u kojoj su mjere karantina produžene do 27. aprila, najavljuje da je poslije Uskrsa moguće ublažavanje mjera, posebno onih koje se odnose na rad malih preduzetnika.

U Švicarskoj Vlada planira ublažavanje restriktivnih mjera krajem mjeseca, nakon isteka mjera karantina koje su produžene do 26. aprila.

U Ukrajini Vvlada je najavila moguće ublažavanje restrikcija krajem ovog mjeseca koje će početi ponovnim radom javnog prevoza i ukidanjem zabrane odlaska na posao.

U Češkoj su od četvrtka neke trgovine već otvorene, a ublažit će se ograničenja za sportske aktivnosti koje ne uključuju grupisanje ljudi, kao što su trčanje i vožnja bicikla. Češka je bila jedna od prvih evropskih zemalja koja je početkom marta uvela mjere zatvaranja, čak i prije nego što je broj infekcija u cijeloj zemlji premašio 200.

I NJEMAČKA RAZMATRA
U Njemačkoj će 14. aprila biti razmotreno ublažavanje pravila o socijalnoj distanci, dok će se o postepenom povratku na normalan život razgovarati nakon uskršnjih praznika ukoliko se i dalje nastavi pozitivan trend u pogledu epidemiološke situacije u zemlji.
(Fokus)