RAZLIKA IZMEĐU KOVID-19 I ALLERGIJE – Nije svaki kašalj koronavirus

0

Alergije sklone alergijama uvijek reagiraju na pelud od proljeća, što se očituje kihanjem, pojačanim izlučivanjem iz nosa, uglavnom je bistrim, nos je često začepljen, a osjećaj mirisa smanjen. Karakterizira ga svrbež iz nosa i izlučivanje niz ždrijelu koja nadražuje grlo i izaziva kašalj, ali i kašalj koji je ponekad suh i dugotrajan.

a-prolece-alergije

Zbog oticanja sluznice nosa, iscjedak iz sinusa je otežan i može uzrokovati glavobolju. Proljetne alergije mogu izazvati reakciju sluznice oka, pa se može pojaviti svrbež i suzenje očiju, a ponekad, iako rijetko, lagano oticanje očnih kapaka. Kada se reakcija dogodi u donjim dišnim putovima, pacijent teško diše, osjeća nedostatak zraka, igra se u prsima i kašalj suši. Alergijski rinitis i astma mogu se pojaviti u isto vrijeme.

Ove godine, pojavom novog koronavirusa, mnogi su uznemireni zbog sličnih simptoma alergije i ovog virusa. Kao što epidemiolozi ističu, glavne razlike između xavid-19 i alergija su u tome što koronavirus može uzrokovati vrućicu, alergija ne može, alergija dolazi s nekim svrbežom u očima, nosu, golicanjem u grlu, dok te simptome ne prati korona. Lagano kihanje može biti simptom korona i alergija, međutim, pojačano kihanje i napučen nos simptomi su alergije i konačno, koronavirus je zarazan, alergije nisu.

Paralela

Simptomi koji prate alergiju su: kašalj, začepljen nos ili kihanje, kratkoća daha, suh kašalj, umor, glavobolja, svrbež, suza i natečene oči, svrbež nosa, grla i ušiju.

Simptomi koji prate Kovid-19 su: vrućica, nedostatak daha, suhi kašalj, neki manje uobičajeni simptomi uključuju bol u tijelu, curenje iz nosa, grlobolju ili proljev.

M oćno ispitivanje polena

Prema posljednjem mjerenju, u Loznici se povećava koncentracija peluda breze, jasena, javora, vrbe i graba. Održava se pelud java, tisa (čempres) i topola, a badem i lješnjak opadaju.
(Lozničkenovosti)