Cvijet maslačka je i ljekovit i ukusan, a od njega se pravi i vino

0
spring field

Vole ga pčele, bumbari i djeca jer je bogat polenom i idealan za bukete i vjenčiće. Većina zna kako je njegovo lišće, u rano proljeće, odličan borac protiv proljetnog umora. No, njegova lijepa, žuta, meka i mirisna glavica prava je kulinarska delikatesa.

spring field
Cvijet maslačka je i ljekovit i ukusan, a od njega se pravi i vino
Vole ga pčele, bumbari i djeca jer je bogat polenom i idealan za bukete i vjenčiće. Većina zna kako je njegovo lišće, u rano proljeće, odličan borac protiv proljetnog umora. No, njegova lijepa, žuta, meka i mirisna glavica prava je kulinarska delikatesa.
Posjedovati znanje o samoniklom bilju pravo je bogatstvo jer je mnogo toga jestivo, sadrži velike količine vitamina, minerala, jača imunitet, a i njegovim skupljanjem zagarantovan nam je boravak u prirodi, na čistom zraku. No, mnogi ne razmišljaju o travama koje susreću kao o nečemu što bi mogli staviti u salatu, ispohovati ili od toga napraviti sok ili čak vino.

Ipak, postoji bilje koje svi lako prepoznajmo i koje je teško promašiti. Jedno od takvih je – njegovo veličanstvo maslačak.

Vole ga pčele, bumbari i djeca jer je bogat polenom i idealan za bukete i vjenčiće. Većina zna kako je njegovo lišće, u rano proljeće, odličan borac protiv proljetnog umora. No, njegova lijepa, žuta, meka i mirisna glavica prava je kulinarska delikatesa.

Biljna delikatesa
Šta možete napraviti od cvijeta maslačka? Evo popisa:

Pohovani maslačak nije samo za odvažne. Njegov blagi ukus odlično će prijati uz pire krompir, rižu ili prilog koji biste već jeli uz pohovane tikvice, gljive, cvijet zove i slična jela. Za njegovu pripremu vam je potrebna smjesa kao za palačinke (malo gušća) u koju ćete umočiti cvijet te pržiti u dobro zagrijanom ulju.

Cvjetovi u salati nisu samo dekoracija. Njegov mirisni, ukus polena zaokružit će svaku proljetnu salatu od rotkvice, mladog luka, kristalke ili kakvu već pravite. Maslačak berite sa stabljikom te ga držite u vodi do samog posluživanja salate jer će inače uvenuti.

Čuli ste za “med” od maslačka? Da, znam da se ne radi o pravom medu, nego o sirupu za koji vam je potrebno 400 cvjetova, ubranih na suncu, kada su najviše iscvjetali, litra vode i jedan limun narezan na kolutove.

Ljekoviti med od cvjetova maslačka – kako ga pripremiti

Cvijet se koristi i u pripremi čaja (uz list i korijen) te djeluje antioksidativno, protuupalno, snižava krvni tlak i koncentraciju glukoze u krvi.

Pored toga, pupovi maslačka mogu se kiseliti i odličan su dodatak jelima, a poslužuje kao kapare iz salamure. Beru se što manji i tvrđi pupovi koji se još ne otvaraju. Za jednu teglu od 300 ml potrebno vam je 300 grama pupova, 200 ml jabukovog sirćeta, 200 ml vode, pola supene kašike šećera, pola supene kašike soli te po želji biber u zrnu.

Čistu i sterilizovnu teglu napunite opranim pupovima. Pomiješajte sirće vodu, šećer, sol i biber te kuhajte par minuta. Vrelo prelijte preko pupova. Odmah zatvorite, teglu okrenite naopako i ostavite da se hladi. Čuvajte na hladnom i tamnom mjestu.

Recept za vino od maslačka
I na kraju – vino.

Za vino vam je potrebno:
1 šolja latica maslačka, sa što manje zelenih dijelova koji daju gorčinu
1,5 kg meda ili šećera
1/2 vrećice vinskog kvasca
limun ili narandža po želji, klinčići i sl. začini
nehlorisana ili filtrirana voda

Zakuhajte latice u pola litre vode. Isključite vatru i ostavite da odstoji 15 do 20 minuta. Dodajte med i miješajte da se otpi, a zatim dodajte sok limuna. Ovu smjesu pažljivo sipajte u stakleni galon pomoću lijevka. Dodajte još hladne vode, ali svakako ostavite prazno 5 cm do vrha, zbog vrenja. Stavite poklopac i lagano promućkajte.

Otvorite poklopac i dodajte vinski kvasac, ponovo zatvorite bocu i lagano mućkajte da dobro raspodijelite kvasac. Možete koristiti poklopac sa staklenom posudicom za oslobađanje plinova prilikom vrenja ili prekriti otvor krpom. Ostavite na toplom mjestu kako bi tekućina provrela. Nakon pet dana je procijedite kroz dvostruku gazu i napunite boce, dobro ih zatvorite i spremite na hladno i tamno mjesto. Vino će biti spremno za konzumaciju za šest mjeseci, ali je bolje kada ga pustite da fermentiše i do dvije godine, piše thespruceeats.

Maslačak koristan u poljoprivrednoj proizvodnji
Povrtlari i voćari, ne zaboravite na činjenicu da je maslačak izuzetno koristan u poljoprivrednoj proizvodnji. Ova biljka od perioda cvjetanja luči etilen koji ubrzava sazrijevanje plodova voća i povrća, posebno plodova jabuke i krastavca. Zbog toga se treba saditi u voćnjacima jer će uticati na ranije sazrijevanje plodova.

Maslačak – zaštitnik bilja, đubrivo i lijek!

Od njega se takođe može napraviti i insekticid te đubrivo za biljke.

Živio maslačak!
(Agroklub)