Godina dana od ubistva Slaviše Krunića i Pavlovića

0

Banjalučki biznismen Slaviša Krunić ubijen je na današnji dan prošle godine u naselju Glamočani. Radnik obezbjeđenja koji je bio sa njim u vozilu je poginuo, dok je vozač ranjen. U razmjeni vatre ubijen i jedan od napadača Željko Kovačević, koji je imao veći kriminalni dosije. Uprkos višemjesečnoj istrazi, slučaj još nije razjašnjen do kraja.,

Prošlo je tačno godinu dana od ubistva Slaviše Krunića i Žarka Pavlovića. Porodice ubijenih ni nakon godinu dana nisu saznale istinu o tome ko je i zašto naredio ovaj zločin. Rodbina, prijatelji, komšije, radnici Sektor sekjuritija, danas su u tišini zapalili svijeće na grobu.

Roditelji nisu imali snage da stanu pred kameru, ali kažu da žive za dan kada će saznati ime osobe koja ja naredila ubistvo njihovog sina. Tome se nada i Milan Malić, blizak srodnik Slaviše Krunića.

”Slaviša je bio jako dobar čovjek. Pošten, čestit, vrijedn. Šta se desilo, ne znam. Imaju ljudi koji rade na tome. Slaviša je pomogao svakom živom, samo nije onom ko nije tražio pomoć. Žao mi je Slaviše”, kaže Milan Malić.

Slaviša Krunić i Žarko Pavlović ubijeni su u sačekuši u blizini Krunićevog imanja u Glamočanima. Epilog višemjesečne istrage je podizanje optužnice i početak suđenja. Na optuženičkoj klupi su Benedi Đukanović, Emilio Baldo i Roduljub Gajić. Na džip je ispaljeno najmanje 36 hitaca.

Krunić i Pavlović su na licu mjesta nastadali, dok je vozač Goran Ilić, ranjen ispao iz auta, o čemu je detaljno svjedočio pred banjalučkim Okružnim sudom. Nakon brutalnog ubistva Emilio Blado je uhapšen iste večeri, a Benedi Đukanović se predao nakon 52 dana skrivanja. Israga je kasnije dovela i do hapšenja Rodoljuba Gajića, koji je važio za Krunićevog čovjeka od povjerenja.

Krajem prošle godine Republičko tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Benedi Đukanovića, Emilija Balda i Roduljuba Gajića. Prema optužnici, Đukanović i Baldo su organizovali zločin zajedno sa Željkom Kovačevićem, koji je ubijen u razmjeni vatre u noći zločina. U optužnici se navodi da je Baldo bio osmatrač, odnosno, da je dojavio je kada je Krunićevo vozilo krenulo u zasjedu. Gajića, koji je bio zaposlen u Krunićevom “Sektor Sekjuriti” i bio lično obezbjeđenje Krunićeve supruge i djece, terete za pomaganje u izvršenju ubistva.

Suđenje je počelo u februaru. Održana su dva ročišta, saslušano je nekoliko svjedoka. Optuženi su negirali krivicu, dok je odbrana optuženih tražila da se isključi član Sudskog vijeća, što nije uvaženo. Zbog situacije sa virusom korona nastavak suđenja je otkazan.

(rtvbn.com/zvornicki.ba)