Ministar zdravlja preporučio otvaranje kafića i kladionica, a zabranio rad sportskim klubovima i takmičenja

0
Šeranićem protiv fudbala
Ministar Šeranić negativno iznenadio sportske radnike

Kako je sasvim normalno u državi da se prvo otvore kladionice i kafići a teretane (one koje nemaju status fitness centra) i treninzi i dalje budu zabranjeni kao rizični, onda ne znam o čemu pričamo mi uopšte … Znači u ponedjeljak sina da posaljem u kladionicu, a ja da idem u kafić jer je to zdravije i bolje nego da smo sat vremena bili u sportskoj sali ?! 🤔🤔
Pri tom da se ogradim odmah , nemam ja ništa protiv kafića ni kladionica , svako ide tamo gdje želi, ali činjenica da je u našoj državi važnije kockati se nego se baviti sportom za mene je neshvatljiva ! I nije samo to problem , imamo ih poduži spisak i svi smo svjesni koji su , samo ćutimo i trpimo ! Ovo je jutrošnji post Jelene iz Zvornika sa kojim se u potpunosti slaže redakcija portala Zvornicki ba. Pa da podsjetimo zbog čega je došlo do ovakvog razmišljanja kojeg dijeli veliki broj građana u ovoj zemlji.

Ministar zdravlja preporučio otvaranje kafića i kladionica, a zabranio rad sportskim klubovima i teretanama
Ovo je zabranjeno

Sportisti i sportski radnici više su nego pogođeni pandemijom korona virusa, jedna privredna grana razvijena uz sport i sportske događaje skoro puna dva mjeseca je u zastoju. Trpi privreda, trpe sportski radnici, klubovi, a najviše profesionalni sportisti. Nakon odluke o popuštanju mjera na području cijele Bosne i Hercegovine, sportsku javnost zaprepastila je odluka minstra zdravlja Vlade Republike Srpske o zabrani sportskih takmičenja do 1.jula.

Ovo je dozvoljeno
Ovo je dozvoljeno

Iako je na području Federacije data dozvola svim sportskim klubovima da krenu u rad (uz poštivanje preporuka o zaštiti od korona virusa), čelnici Štaba koji radi na zaštiti svih građana RS-a potrudio se da uspori i onemogući sportistima da rade i zarađuju. Sve bi ovo bilo razumljivo da recimo u isto vrijeme nije dozvoljen rad kladionicama i kafićima. Zar to nije direktna poruka mladim šta im je preče u ovim teškim vremenima i čemu da se posvete kao što je zaključila Jelena na početku teksta.

Sram da bude svih onih koji mladima zabranjuju rekreaciju, a sportistima ne dozvoljavaju da rade i zarađuju.

Podsjećamo ukratko šta podrazumijeva ublažavanje mjera na protoru Republike Sprske:

“Od 11. maja bit će dozvoljen rad, uz poštivanje propisanih mjera, frizerskih i kozmetičkih salona, kafića, roštiljnica, javnog prijevoza na područnim i republičkim autobuskim linijama, ustanova predškolskog obrazovanja, privatnih stomatoloških ordinacija, fitness centara, autoškola, restorana, priređivača igara na sreću i teretana na otvorenom”, rekao je novinarima Višković nakon sjednice Republičkog štaba za vanredne situacije.

Ministar Šeranić negativno iznenadio sportske radnike
Ministar Šeranić negativno iznenadio sportske radnike

On je napomenuo da nije data saglasnost za rad hotela, hostela i kina, pozorišta, dječijih igraonica, kao i rad profesionalnih sportskih kolektiva.

(Zvornicki.ba)