Korona smanjila broj mrtvih na putevima

0

Tokom marta i aprila na putevima u Srpskoj poginulo je sedam lica, dok ih je u ta dva mjeseca prošle godine smrtno stradalo 23.

5eb8f0d59fb7f121056113
Kako je potvrđeno za “Nezavisne novine”, u martu ove godine poginula su dva lica, a u aprilu petoro.

Podsjećamo da je u trećem mjesecu prošle godine život izgubilo 11, a u četvrtom 12 osoba na putevima u Srpskoj.

“Prosjek, unazad sedam godina, za mart i april iznosio je 19 poginulih, a sada je taj broj dosta manji. To je sve zahvaljujući mjerama zabrane kretanja, pogotovo noću”, istakao je Milija Radović, zamjenik direktora Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske.

Ističe da je život samo jedan, bilo da je izgubljen od virusa korona, srčanog udara ili u saobraćajnoj nesreći.

“Porodica preminulog je izgubila svog najdražeg. Dakle, sve treba preduzeti da život spasimo”, naglasio je Radović.

Prema njegovim riječima, podaci o smanjenom broju poginulih pokazuju da je živote moguće spasiti.

“Nažalost, izgubljen je određeni broj života od virusa korona, ali je sigurno da je spasen određeni broj života u saobraćaju zbog zabrane kretanja, manjeg intenziteta saobraćaja i svih ovih mjera koje se odnose na virus korona”, naglasio je Radović.

Podsjetimo, u saobraćajnim nesrećama, koje su se u martu i aprilu ove godine dogodile na putevima u Srpskoj, često su ginuli mladi ljudi.

Primjera radi, dvadesetjednogodišnji Aleksandar M. iz Milića poginuo je 12. aprila kada je škodom sletio sa lokalnog puta Milići – Srebrenica.

Nekoliko dana ranije u saobraćajnoj nesreći u Gornjim Hasićima, kod Šamca, poginuo je petnaestogodišnjak, a tri lica su povrijeđena.

Tragedija je zabilježena i prije nekoliko dana, kada su Vinko Piljagić (56) iz Potkozarja i Zoran Malinić (58) iz Verića poginuli u saobraćajnoj nesreći koja se 30. aprila dogodila na magistralnom putu Banjaluka – Prijedor u mjestu Piljagići.

I ovaj mjesec je počeo potresnom viješću sa puteva: M.K. iz Prijedora poginuo je 1. maja tokom slijetanja vozila sa puta u mjestu Raljaš, kod Prijedora.

S ciljem da se spasi što više života, Agencija za bezbjednost saobraćaja RS pokrenula je i ove godine kampanju “Niti jedan nevezan pojas”, čiji je cilj povećanje nivoa bezbjednosti saobraćaja u Republici Srpskoj povećanjem upotrebe bezbjednosnih pojaseva kod vozača i putnika u vozilu, kao i dječjih auto-sjedišta.

Kako nam je potvrđeno iz MUP-a Srpske, na području Republike Srpske u 2018. godini evidentirana su 23.362 prekršaja koja se odnose na nekorištenje bezbjednosnog pojasa, a u 2019. godini evidentirano je 15.316 takvih prekršaja.