Povratnici u Bratunac dobijaju pozive za saslušanja: Među pozvanima i čovjek koji je 1992. imao 16 godina

0

Povratnici u bratunačko selo Piriće, za sada njih troje, dobili su od Policijske uprave Zvornik poziv na saslušanje zbog navodnih ratnih zločina prema Srbima na području Bratunca.

– Jedan od onih koji su saslušani 1992. godine imao je 16 godina. Šta on mogao znati o ratnim dejstvima na području Bratunca, toga se teško sjetiti i nama koji smo bili pripadnici Armije RBiH, sada, 28 godina nakon rata – kaže predsjednik Saveza RVI Tuzlanskog kantona Fahrudin Hasanović.

Koordinacija boraca TK, koja obuhvata i pripadnike Armije RBiH iz Podrinja, uputit će dopise Predsjedništvu BiH i Vijeću ministara u kojem će tražiti da se zaštite povratinici u RS.

– Mi nemamo ništa protiv da se istraže svi zločini, ali mi želimo da to radi Sud BiH jer ne želimo da nas privodi, ispituje i istražuje policija koja je tokom agresije na BiH počinila veliki broj zločina, posebno u Podrinju – kaže Hasanović.

Zaista je indikativno da je za PU Zvornik zanimljiv navodni napad na srpsko selo Loznicu, kod Bratunca, a da prije toga nisu temeljito istražili masovne zločine “Arkanovaca” na ovom području, osnivanje logora u školi “Vuk Karadžić” u Bratuncu gdje su počinjena brojna ubistva i vršena monstruozna mučenja, masovna strijeljanja Bošnjaka poput onog u Glogovoj, sve zločini koji su se desili prije juna 1992. godine i napada na jedno srpsko selo.

– Nije svrha ovih poziva da se istraže ratni zločini. Svrha je izbrisati Piriće jer je Bratunac najbolje povratničko mjesto u BiH. Traži se način da se ti ljudi ponovo rasele, a Bratunac je kompletan na Drini, gdje, po nekima, Bošnjacima nije mjesto – kaže Hasanović koji je i sam rođen u spomenutom selu.

Na saslušanje će se sutra odazvati Izet Ibrić iz Pirića, koji je poziv dobio 15. maja. On kaže da se vratio prije 12 godina i da do sada nije imao problema.

94bee9a01a3312eccb845501d48c86d2
– Što ću im ja, nisam bio tamo i ništa drugo. Želim apelovati samo da nas neko zaštiti. Oni koji su bili djeca tokom rata sada dobijaju pozive – kaže Ibrić, koji kaže da se ne plaši za sebe i svoju porodicu.

Slične pozive nedavno su dobijali povratnici u zvornička sela, a sada su, izgleda, na redu Bratunčani.