Čestitka Glavnog imama povodom Bajrama

0
Čestitka Glavnog imama povodom Bajrama
Hairs ef.Mustajbašić

Bajramsku čestitku povodom Bajrama uputio je i Glavni imam zvorničkog Medžlisa islamske zajednice Haris efendija Mustajbašić. Poruku prenosimo u potpunosti:

Čestitka Glavnog imama povodom Bajrama
Hairs ef.Mustajbašić

Postovana braćo i sestre,

Neka je Hvala Allahu dz.s. koji nas je pocastio brojnim blagodatima i omogucio nam da docekamo jos jedan ramazanski bajram. Molimo Milostivog Gospodara da nam podari da ga provedemo u zdravlju i rahatluku, sa onima koje volimo, a da nasim umrlim podari lijepi dzennet.

Ovogodišnji ramazan će ovim generacijama posebno ostati u sjećanju. Bilo je to vrijeme velikih izazova koje smo imali i kao pojedinci i kao džemat. Međutim, uprkos svim novinama sa kojima smo se susreli ovaj ramazan bio je prepun, lijepih aktivnosti nasih dzematlija a posebno nase omladine. Skoro da ne postoji bilo kakva aktivnost na koju smo bili navikli do sada a da je i ove godine nismo bar na neki način realizirali.

Nismo imali velikih iftara, ali smo imali brojne iftare na kućnu adresu… Mnogo toga nismo imali, ali smo za skoro sve pronašli neku alternativu. Svakoga dana naši imami su pored redovnih mukabela učili po jednu hatmu za svaki naš džemat.

Naše majke i sestre su proučile mukabelu tokom ramazana sa kojom smo molili Allaha dž.š. za našu Domovinu i naše stanje.

Naša omladina potvrdila je jos jednom da je zdrava, da se na nju može ozbiljno računati, pa vjerujemo da će u skorije vrijeme to prepoznati mnogi u našoj Domovini. Naše džematlije, naše ses su pokazale poseban nivo odgovornosti što nas čini jako sretnim.

Vjerujem da ćemo nadahnuti ibadetima iz ramazana u ugodnoj atmosferi uz Božiju pomoć provesti i Bajram i na tragu tog dobra nastaviti i dalje živjeti.

Drugog dana Bajrama nam je ako Bog da Dan Šehida pa nastojmo posjetiti šehitluke i sjetiti se ujedno i svih naših umrlih. Centralno obilježavanje će biti u Memorijalnom centru u G. Kalesiji u 14h.

Moleći Allaha dz.s. da primi naš post, zekat, sadekatul fitr, nase namaze, ucenje Kur’ana kao i sve druge ibadete i sva dobra djela koja smo cinili u ovom mubarek mjesecu.

U ime MIZ Zvornik, i u svoje licno ime, svim muslimanima, a posebno onima sa podrucja naseg Medžlisa, u Domovini i Dijaspori, od srca želim hairli i bericetne mubarek bajramske dane, moleci Allaha dz.s. da nas učini od onih sa kojima Će Biti Zadovoljan na oba svijeta.

Amin

Bajram serif mubarek olsun!