Nastavak suđenja Mektiću: Saslušanje prvog svjedoka

0

Saslušanjem prvog svjedoka Tužilaštva BiH danas će pred Sudom BiH biti nastavljeno suđenje bivšem ministru sigurnosti Draganu Mektiću, optuženom za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja.


1005x635 (7)Osim Mektića, optuženi su i tadašnji šef kabineta ministra Igor Golijanin, pomoćnik ministra Samir Agić i odgovorno lice i vlasnik Instituta za zaštitu od požara i eksplozija “Inza” Sarajevo Edin Garaplija.

Mektića, Golijanina, Agića i Garapliju optužnica tereti za zloupotrebu položaja pri realizaciji Projekta prekogranične saradnje u oblasti vatrogastva koji je sa 198.454 eura finansirala Delegacija EU u BiH.

Mektić, Golijanin i Garaplija optuženi su za krivično djelo visoke korupcije koja šteti međunarodnom ugledu BiH, te da su u saučesništvu počinili krivična djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja i pomaganje u izvršenju krivičnih djela.

Optužnica ih tereti i za gruba kršenja Zakona o javnim nabavkama, Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH, Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave u BiH.

Oni se terete i za kršenje Zakona o državnoj službi u institucijama BiH i internih propisa Ministarstva sigurnosti prilikom realizacije projekta, odnosno nabavke opreme za vatrogasne kapacitete, angažovanje fizičkih i pravnih lica, kao i postupaka nabavke materijala od interesno povezanih lica i bliskih srodnika, čime su ostvarivali nezakonitu imovinsku korist.

Ukupna nanesena šteta iznosi 244.764 KM.