Kremasti sladoled – bez mlijeka i jaja

0

Dobra je vijest ta da i sami kod kuće možete napraviti izvrsne veganske sladolede, i to od svega nekoliko sastojaka. Za to vam nije potreban čak ni aparat za sladoled, nego samo multipraktik ili blender malo veće snage.

20200610130808_603864

Za neke od ovih ledenih delicija trebaju vam svega dva sastojka, banane i borovnice. Zamrznuta banana uvijek vam može poslužiti kao baza za veganski sladoled zbog neutralnog okusa, ali i zbog prirodne slatkoće kojom može savršeno nadomjestiti šećer.

Ako vam slatkoća banane nije dovoljna da biste maksimalno uživali u sladoledu, slobodno dodajte neki zdravi zaslađivač, poput javorovog sirupa. Takođe, pazite na to da bananu narežete na ploške pa je tek onda zamrznete jer tako ćete je lakše izmiksati u multipraktiku ili blenderu.

Zamrznute banane možete kombinovati, s maslacem od kikirikija, bobičastim voćem, poput jagoda, borovnica i malina, orašastim voćem, komadićima veganske čokolade, ekstraktom vanilije, kokosom…

Isprobajte ove jednostavne recepte, koji će vas uvjeriti da i veganski sladoledi mogu biti jednako ukusni i osvježavajući kao i oni klasični, ali su pritom i puno zdraviji. A zatim slobodno smišljajte i vlastite varijante sladoleda od vama omiljenih okusa, kojih zaista može biti bezbroj.

Sastojci:
4 velike banane

2 šoljice zamrznutih borovnica

Priprema:
Ogulite banane te ih narežite na ploške. Rasporedite ih u posudu obloženu papirom pa prebacite u zamrzivač na oko 25 minuta. Stavite zamrznute ploške banane i borovnice u blender ili multipraktik pa miksajte minutu-dvije tako da dobijete smjesu sličnu sladoledu. Sladoled možete posuti komadićima kokosa ili cijelim borovnicama.

Sladoled možete odmah poslužiti, a volite li da se dobro zamrzne, prebacite ga u zamrzivač na nekoliko sati. Varijanta: ako preferirate čokoladni okus, umjesto borovnica u multipraktik možete ubaciti sirovi kakao u prahu pa ga izmiksati s bananama.