Potpisan Ugovor o izgradnji nove bolnice u Zvorniku, radovi počinju za 15 dana, svečanost potpisivanja uveličali Višković i Šeranić (FOTO+VIDEO)

0

Danas su u Zvorniku potpisani Sporazum o obezbjeđenju dijela finansijskih sredstava i načinu finansiranja projekta i Ugovor o izgradnji i opremanju novog objekta, rekonstrukciji, adaptaciji i opremanju postojećeg objekta JZU „Bolnica“.

Događaju su prisustvovali premijer Republike Srpske Radovan Višković, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić, gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović, Bojan Ivanović, zamjenik gradonačelnika, direktor Bolnice Ivan Popović i direktor „Enikon-gradnje“ d.o.o. Miroslav Lazarević, koja je nosilac konzorcijuma od šest firmi koji će izvoditi radove. U videozapisu Zvono.Media pogledajte kako je izgledao taj svečani trenutak danas u Zvorniku:

Ukupna investicija je 29 miliona KM, od čega je Vlada Republike Srbije donirala 1,5 miliona KM, grad Zvornik 600.000 KM i Vlada Republike Srpske preostalih 27 miliona KM.

Prema riječima nadležnih rok za uvođenje izvođača u posao je 15 dana, rok za završetak rekonstrukcije postojećeg objekta 10 mjeseci, a izgradnju novog bloka 20 mjeseci.

Ivan Popović, direktor JZU Bolnica Zvornik kaže da će od ukupnog iznosa za nabavku medicinske i nemedicinske opreme biti utrošeno 19 miliona maraka, a ostatak za gradnju novog objekta i rekonstrukciju i adaptaciju postojećeg te izgradnju parking galerije te uređenje prostora oko bolnice.

– Svi stanovnici regije Birač, građani Zvornika će dobiti bolje uslove za boravak i liječenja, zaposleni bolje uslove za rad – rekao je Popović i zahvalio se na pomoći rukovodstvima Srbije, Republike Srpske i grada Zvornika koji su pomogli u finansiranju ovog projekta.

ugovoro

Gradonačelnik Zvornika je istakao da će ovim projektom biti riješeno dosta problema jer se radi i na kadrovskom podizanju bolnice te da očekuju da će ovo biti pravi regionalni centar na zadovoljstvo svih pacijenata iz Zvornika i regije Birač.

– Mi smo dali svoj doprinos u raseljavanju jednog stambenog objekta sa nekoliko stambenih jedinica koji se nalazi na mjestu gdje će biti izgrađen novi blok bolnice – rekao je Stevanović.

Ministar Alen Šeranić istakao je ovom prilikom da se sa ovim projektom nastavlja ulaganje u razvoj regionalnih bolnica.

– Prije svega imaćemo jedan urgentni blok za zbrinjavanje hitnih slučajeva, biće omogućene polikliničke usluge dijagnostike i pregleda, te hirurški i endoskospki blok koji će omogućiti da pacijenti u jendom brzom protoku dobiju kvalitetnu uslugu. Ovo je dobar primjer sinhronizovane saradnje lokalnog i republičkog nivoa vlasti kako bi projekat bio uspješno izveden do kraja – istakao je Šeranić.

Premijer Vlade Republike Srpske Radovan Višković istakao je da je ovo, pojedinačno, najveći projekat u regiji Birač od osnivanja Republike Srpske.

svecanosmsafkjaf

– Zvornik i regija Birač zaslužuju bolje uslove za liječenje nego što su to imali do sada i ovim projektom će to biti omogućeno. Bolnica Zvornik sa svojih 208 kreveta nije mogla da zadovolji sve potrebe pacijenata, a ovaj projekat će zvorničku zdravstvenu ustanovu svrstati rame uz rame sa svim drugim bolnicama u Srpskoj – rekao je Višković i zahvalio se Gradskoj upravi i gradonačelniku Zvornika na pomoći pri obezbjeđivanju uslova za izvođenje ovog projekta.

Ukupna investicija je 29 miliona КM, od kojih je Vlada Republike Srbije donirala 1,5 miliona КM, grad Zvornik 600.000 КM i Vlada Republike Srpske preostali iznos.