Višković: Biće raspisan konkurs za prijem novih radnika Elektroprenosa

0
Višković: Ako situacija izmakne kontroli, moguće uvođenje policijskog časa

Premijeri Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske, Fadil Novalić i Radovan Višković, dogovorili su plan investicija Elektroprenosa BiH za ovu godinu “težak” oko 173 miliona KM, što će, osim novih projekata, omogućiti i stabilno snabdijevanje električnom energijom.

Ponovo zabrane okupljanja, sportskih takmičenja nema do 22.juna, nove su mjere Štaba za vanredne situacije

Višković je u izjavi za Fenu precizirao da se radi o ulaganjima oko 130 miliona KM vlastitih sredstava te zajedničke kompanije za prenos električne energije, dok su ostalo kreditni novaci.

Dogovorom entitetskih premijera je, kako kaže, osiguran veliki ciklus ulaganja i nakon gotovo tri godine Elektroprenos je deblokiran i radi efikasno.

“Predviđena je realizacija projekata u više gradova u BiH, među kojima su i delekovodi preko Srebrenice, prema granici sa Srbijom, trafostanice Banjaluka I i II, ulaganja u dalekovod od Pala do Jahorine, trafostanice na toj planini, antikoroziona zaštita dalekovoda u RS u iznosu od dva miliona, a u FBiH tri miliona, zatim oko 30 miliona za elektronsko upravljanje u Elektroprenosu BiH, a oko šest miliona KM biće investirano u zgradu u Mostaru, za područje Hercegovine”, precizirao je Višković.

Plan investicija, koji je ranije prihvaćen na 49. sjednici Upravnog odbora, biće, kaže, dostavljen Državnoj regulatornoj komisiji za električnu energiju na odobrenje.

“Nakon toga odmah se može krenuti u raspisivanje tendera te za izbor izvođača i početak realizacija tih investicija”, rekao je Višković.

S Novalićem je juče dogovorio, kako kaže, i da se raspiše konkurs za prijem nedostajućeg broja radnika, jer je jedan broj njih penzionisan ili su otišli na druga radna mjesta.

Kod svih ovih poslova biće uvaženi procenti ulagačkog kapitala entiteta u ovoj kompaniji.

Višković podsjeća da je više od godinu i po dana insistirao na deblokati te zajedničke kompanije za prenos električne energije te da je o tome nekoliko puta razgovarao s federalnim premijerom Fadilom Novalićem.

“Dogovorom koji je postignut rješavaće se ključna pitanja, investicije, i to je najbitnije”, rekao je Feni premijer RS Radovan Višković.