Federalni ministar za boračka pitanja Salko Bukvarević posjetio Podrinje, obišao gradilišta spomen obilježja u Zvorniku

Pogoršano stanje: Ministar Salko Bukvarević priključen na respirator
Ministar Bukvarević ispred gradilišta memorijalnog komoleksa u Kamenici

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević jučer je u okviru posjete Podrinju, u Zvorniku obišao spomen-obilježja u izgradnji.

Posjetio je Kemenicu i Bijeli Potok, te izrazio zadovoljstvo tim što predstavnici Islamske zajednice, boračkih organizacija i drugih institucija zajedno rade na projektu izgradnje obilježja za poginule borce, šehide i civilne žrtve rata.

Ministar u društvu predstavnika Kamenice

– Ovdje u užem lokalitetu ima 14 masovnih grobnica. Ovaj dio je dao veliki doprinos u odbrani BiH. Velika je žrtva da u nekoliko mjesnih zajednica imamo 400 poginulih boraca, to sve traži veliko poštovanje i podršku – naveo je Bukvarević.

Najavio je da će Ministarstvo dati podršku izgradnji, ali i da će nastaviti saradnju sa demobilisanim borcima ovog kraja. Sa projektom  u izgradnji  ubijenim Bošnjacima u Kamenici i detaljima apliciranog projekta ministra je upoznao predsjednik građevinskog odbora Mersad Mehmedović koji je i predsjednik Skupštine grada Zvornik. Nakon Kamenice u društvu Rahmana Nukića predsjednika zvorničkog udruženja demobilisanih boraca ARBIH, ministar Bukvarević je posjetio Bijeli Potok gdje je planirana izgradnja kompleksa koji će nositi imena više od 650 ubijenih Bošnjaka iz naselja u dolini Sapne.

Mersad Mehmedović

Tokom posjete i susreta sa predstavnicima demobilisanih boraca podsjetio je da je pokrenuta Inicijativa za izmjenu i dopunu federalnog Zakona o pravima demobilisanih boraca, u dijelu koji se odnosi na životu dob aplikanata koji su povratnici u Republiku Srpsku.

Prema važećem zakonu prava ostvaruju demobilisani borci iznad 57 godina, a cilj izmjene zakona je da pravo imaju svi povratnici u RS, bez obzira na godine. Osim toga, obuhvaćene su i supruge umrlih demobilisanih boraca koje nemaju drugih primanja.

Bukvarević u posjeti Bijelom Potoku

Bukvarević je posjetio i Memorijani centar Potočari-Srebrenica gdje je odao počast žrtvama geoncida. Također, u Potočarima je potpisao Ugovor za podršku ovogodišnjoj manifestaciji sjećanja na genocid u Srebrenici, ali se i sastao sa Alijom Tabakovićem, kandidatom za načelnika Općine Srebrenica. Dao je podršku Tabakoviću naglašavajući da je kandidat koji bi pomogao borcima povratnicima.