Inspekcija proteklog vikenda kaznila kafiće sa 37.500 KM zbog nepoštovanja mjera

Republička uprava za inspekcijske poslove je tokom kontrola preoteklog vikenda u 31 slučaju utvrdila nepravilnosti koje su se odnosile na različite mjere koje su na snazi zbog epidemije virusa korona, a subjektima kontrole izrečene su kazne u vrijednosti od 37.500 KM.

Uprava je u saradnji sa inspektorima jedinica lokalne samouprave izvršila 755 inspekcijskih kontrola na području Republike Srpske u oblasti poštivanja mjera zaštite od epidemije u zajednici i radnim sredinama.
Inspekcija je kontrolisala mjere pridržavanja radnog vremena, obezbjeđivanja socijalne distance, korišćenja zaštitne opreme, do broja lica koja su istovremeno boravila u objektu.

Kontrolama su obuhvaćeni ugostiteljske objekte, sa akcentom na objekte u kojima se u pravilu okuplja veći broj lica, kao što su kafići, svadbeni saloni, restorani, hoteli i slično, te vozila javnog prevoza. Sve neuredne kontrole i izrečene mjere odnose se na kafiće.

Svadbeni saloni koji su kontrolisani u trenutku dolaska inspektora nisu ni radili, dok su u vozilima javnog prevoza u pravilu svi vozači i putnici koristili propisanu zaštitnu opremu.

“S obzirom da su inspekcijski organi u prethodnom periodu prevashodno djelovali preventivno i da je bilo dovoljno vremena da se poslovni subjekti prilagode i upoznaju sa svojim obavezama po donesenim vanrednim mjerama, inspektori će za svako kršenje preventivnih mjera preduzimate i zakonom predviđene represivne mjere u vidu prekršajnih naloga”, saopšteno je iz Republučke uprava za inspekcijske poslove

Iz Republičke uprave još jednom pozivaju sve privredne subjekte da se dosljedno pridržavaju svih propisanih mjera, te da i same korisnike usluga na adekvatan način upozore da su obavezni da poštuju mjera zaštite od epidemije