Podvodni turizam: Budućnost putovanja koja ljudima otkrivaju 70 posto naše planete

0

Podvodni turizam putnicima otvara široka vrata okeana, nudeći im priliku da vide morski svijet koji prekriva 70 posto naše planete, piše BBC Travel.

I ne samo da okean nudi pogled na nevjerovatni vodeni svijet, već i ugodni podvodvni smještaj, restorane… Prvi podvodni hotel u svijetu, Conrad Maldives Rangali Island, otvoren je na Maldivima 2018. godine.

Najveći podvodni restoran Norvežani su otvorili prošle godine, a tu je i novi trend otvaranja podvodnih umjetničkih galerija poput galerije Ngaro na australijskim ostrvima Whitsunday. Ovakve ponude sve više dovode ljude u kontakt s morskim nalazištima.

Ipak, podvodni turizam nije ništa novo, samo uzima veći zamah proteklih godina.

Jacques Cousteau izumio je ronilačku opremu još 1942. godine, a Profesionalno udruženje instruktora ronjenja, PADI, izdalo je 27 miliona ronilačkih certifikata širom svijeta od 1967. godine. Prema podacima Scubanomicsa, u svijetu postoji oko šest miliona aktivnih ronilaca, plus bezbroj ronilačkih entuzijasta koji istražuju rubove našeg okeana, rone kroz potopljene olupine, plivaju s kitovima i kornjačama, obilaze podvodne pećine… Uz to, mnoga obalna odmarališta odavno nude izlete u čamcima sa staklenim dnom.

Međutim, iako podvodni turizam i slike dubokomorskih fantazija privlače mnoge ljude, samo oni dubokog džepa zaista mogu uživati u podvodnom svijetu. Britanska profesorica turizma Hayley Stainton ističe kako postoji tržište podvodnog turizma, ali da je ograničeno na bogate.

Patricia Rodiles Martinez, glasnogovornica kompanije Les Roches koja je 2019. održala prvi samit o podvodnom turizmu, smatra da će ipak doći do pada cijena.

“Kako se vremenom povećava potražnja, tako će se i smanjivati troškovi, te će i podvodni turizam biti sve pristupačniji za sve. To se desio i sa avionima, krstarenjima i hotelima”, kazala je Martinez.

Bez obzira hoće li podvodni turizam biti budućnost putovanja, podvodna iskustva imaju važnu sekundarnu korist – obrazuju nove generacije o potrebama brige za okean, piše BBC. Stoga je pandemija koronavirusa pravovremeni podsjetnik na potrebu očuvanja prirode.