SLATKO I SLANO: Voće koje je zapravo povrće i povrće koje je voće

0

Mnogo voće nema tipičan sladak okus i njega gastronomski stručnjaci i kuhari smatraju povrćem, dok za voće smatraju kiselkasto i slatko voće koje se rado poslužuje u desertima. Na primjer, mahunarke kao što su grašak, grah i mahune nemaju sladak ili kiselkast okus, stoga ih kuhari svrstavaju u povrće, no botanički gledano, mahunarke su voće.

Voće koje nije voće

Za breskve, jabuke, maline i banane smo sigurni da su voće, no što je s lubenicom, dinjom i jagodom? Ako mislite da su i one voće, varate se. U nastavku se nalaze biljke koje pripadaju skupini povrća unatoč načinu na koji ih koristimo i konzumiramo.

Jagoda

Jagoda se ne svrstava ni u povrće ni voće. S botaničke strane, jagoda je odebljala i povećana cvatnja koja se nalazi na stabljici, ali ima nutricionističke vrijednosti i sastav nalik voću zbog čega se rado koristi u desertima.

Dinja

Slatka i sočna, dinja se jede kao slastica, riječ je o jednogodišnjoj biljci što znači da, botanički gledano, dinja je povrće.

Lubenica

Lubenica je čest predmet zabune, jer se zahvaljujući njenoj slatkoći koristi za voćne salate i kao slastice zbog čega se smatra voćem. No, kao i kod dinje, lubenica je plod jednogodišnje biljke što znači da pripada povrću.

Povrće koje nije povrće

Nakon jasne definicije kako botaničari gledaju na voće i povrće, u nastavku se nalazi povrće koje je ipak voće.

Bamija

Većina priprema bamiju kao povrće, ali bamija je biljka koja sadrži sjemenke i botanički gledano, pripada voću. Dodatan argument za to da je bamija voće je taj da se iz njenog cvijeta razvijaju mahune.

Krastavac

Nije sladak, zelene je boje i ima sve predispozicije da ga zovemo povrćem, no krastavac je zapravo voće zahvaljujući svojim sjemenkama.

Grašak

Tko bi rekao da grašak nije povrće? Iako ima pomalo slatkasti okus, grašak pripada voću jer nakon opadanja latica iz cvijeta raste mahuna u kojoj se nalazi grašak.

Patlidžan

Iako je gorak, nema ni slatkasti, a ni kiselkasti okus, patlidžan spada u voće jer ima sjemenke. Pogledajte ovaj trik kako smanjiti gorčinu!

Tikvica

Slično kao i kod krastavca, mnogi će zaključiti da je tikvica povrće, no i ovdje se nalaze sjemenke zbog čega se, botanički gledano, tikvica svrstava u voće-

Rajčica

Pomalo dvosmislena zahvaljujući svom slatkastom okusu kada je potpuno zrela, a često ju jedemo kao salatu i koristi se u slanim jelima (sosevi, juhe), no rajčica je voće.

Avokado

Zahvaljujući svom okusu koji nas podsjeća na majonezu često se koristi kao povrće u pripremi juha, salata i dodatak ribi i mesu, no botanički gledano, avokado je voće.

Paprika

Logično je zašto svi mislimo da je paprika povrće, ne bi nam palo na pamet da ju koristimo za pripremu deserta ili kolača i omiljena nam je u salatama, juhama i umacima. No, iako ju koristimo kao povrće, paprika je voće.

Bundeva

Iako se često koristi za pripremu juha i slanih pirea i obnaša svrhu povrća, ne zaboravite na ukusne slatke pite od buče. Zahvaljujući svojim sjemenkama, buča, bundeva ili tikva je voće.

Masline

Koristimo ih za pripremu slanih jela, dodatak glavnim jelima, salatama, umacima, osnova mediteranske kuhinje je zapravo voće.

Ono što je zajedničko i povrću i voću je da svi pripadaju skupini zdravih namirnica bogatih hranjivim tvarima i vitaminima. Na kraju dolazimo do zaključka da, osim u količini šećera, nema jasne razlike između povrća i voća i da se na neke biljke ne odnose pravila na koja smo naučili, a to su okusi ili način na koji ih jedemo.

(N1 Hrvatska)