Sve o ljekovitom bilju i otrovnim gljivama možete potražiti u knjizi profesora Muhameda Omerovića

0

Profesor Muhamed Omerović i predsjednik Ekološkog saveza “Eko-zeleni” TK objavio je nekoliko knjiga, te je učestvovao u izradi i realizaciji velikog broja regionalnih naučno-istraživačkih, pedagoških, ekoloških projekata. Istraživanjem ljekovitog bilja i fitoterapijom bavi se već duži niz godina i u tome postiže dobre rezultate. Nesumnjiv dokaz tome je i izdavanje knjige “Ljekovito bilje i otrovne gljive”. Knjiga je iz štamparije izašla davne 1990. godine, a mjesto izdavanja je Šabac. Profesor Omerović je odlučio knjigu kopirati u još nekoliko primjera i pokloniti, s obzirom da je sezona branja gljiva, a ova knjiga može biti od velike koristi onima koji su u potrazi za istim.

Knjiga sadrži sve što je potrebno da znate o rasprostranjenosti biljnog svijeta i njegovu upotrebu, kao i na koji način da prepoznate jestive gljive od otrovnica.

“Već duži niz godina događaju se česta trovanja gljivama, vjerovattno zbog dovoljnog nepoznavanja i nerazlikovanja sličnih jestivih gljiva sa otrovnicama, te me je to navelo da posvetim posebnu pažnju”, navodi profesor Omerović, te dodaje da se događa i trovanje otrovnim biljem.


Najčešći su slučajevi korištenja bilja u ljekovite svrhe što na žalost često dovede i do neželjenih posljedica. Knjiga sadrži brojne biljne recepte, trave za zdravlje, te reportažu koja je nastala obilazeći zaseoke u naselju Hajvazi.

Knjiga može poslužiti kao dobar informator i praktični priručnik mnogim korisnicima ljekovitog bilja, biljnih preparata i onima koji iz prirode odabiraju i prikupljaju sami za sebe i svoje bliske, sirovine za lijekove, prirodnu biljnu hranu, začine kao dobro upoznavanje otrovnog bilja i gljiva u našim šumama, jedna je od recenzija napisanih u knjizi,a koju je napisao primarijus Mr ph Jezdimir Kecić, Dom zdravlja Zvornik.

Profesor Omerović danas je posjetio i NEON Televiziju, te poklonio nekoliko knjiga koje će sigurno osoblju televizije biti od koristi prilikom rada i istraživanja.