Zašto je hodalica loše rješenje

0

Kada oko 10. mjesecabeba pokaže volju za hodanjem, pripremite se. Iako je nekada hodalica bila elegantno rješenje – vi ne krivite kičmu, a beba je sretna jer stoji i hoda, danas stručnjaci preporučuju izbjegavanje tog pomagala. Kod kretanja lokomotorni sistem upošljava cijeli niz mišića, pa tako samo hodanje ne angažira isključivo listove i mišiće butina, već i razne potporne grupe, takozvane fiksatore.

Mišići koji se nalaze u preponama služe da bi pripremili tijelo za akciju, odnosno kretanje. Kada dijete sjedi u hodalici, ti mišići postaju nepotrebni, dakle, ne razvijaju se dovoljno. Kasnije, kada dijete prohoda, nije sasvim svjesno pokreta, a i zbog nerazvijenih mišića često pada. Zbog toga ljekari danas preporučuju da, ipak, prohodavanje ide prirodnim tokom.

Zaključak se nameće sam od sebe – ako spoljnim uticajem podupiremo kretanje, razvoj potpornih mišićnih grupa bit će usporen. Zato omogućite djetetu da se pridržava uz vas, obezbijedite mu siguran prostor u kući i čekajte prve korake.