Brčak pritvoren zbog pokušaja ubistva navijača Crvene zvede

0

Postupajući po prijedlogu Tužilaštva Brčko distrikta BiH Osnovni sud u Brčkom odredio je pritvor 22- godišnjaku iz ovog grada osumnjičenom da je, s još jednim licem, nedavno pokušao ubistvo pucanjem iz vatrenog oružja na vozila u kojima se na putu za Beograd prevozio veći broj navijača FK Crvena zvezda.

Jednomjesečni pritvor M.D., koji se sumnjiči i za krivično djelo nedozvoljenog držanja oružja ili eksplozivnih tvari, određen je zbog opasnosti da će pobjeći i uništiti, sakriti, izmijeniti ili krivotvoriti dokaze ili tragove važne za krivični postupak.

Tužilaštvo Distrikta vodi istragu protiv M. D. (22) iz Brčkog i još jednog lica zbog sumnje da su 20. juna oko 14:05 sati, na magistralnom putu M14.1, Brčko- Bijeljina, zajedno i po prethodnom dogovoru pucnjevima iz automatskog oružja na vozila u pokretu drugog pokušali lišiti života. Sumnja se da su se njih dvojica u mjestu Trnjaci, automobilom kojim je upravljao M. D., približili koloni vozila s navijačima FK Crvena zvezda koja se kretala za Beograd, nakon čega je drugi osumnjičeni iz automatskog oružja nepoznate marke ispalio više metaka u pravcu kolone.

– Usljed toga došlo je do oštećenja na oba vozila u koloni, među kojima i do proboja puščanog zrna kroz vjetrobransko staklo zadnjeg vozila, te nanošenja tjelesnih povreda dvojici maloljetnih navijača Crvene zvezde iz Prijedora, pri čemu je R.D. probojem metka u predjelu vratne kičme teško tjelesno povrijeđen, saopćeno je iz Tužilaštva Brčko distrikta BiH.

Pošto je otkriven, lišen slobode i juče doveden u prostorije Tužilaštva Distrikta, tužilac je ispitao M.D. i bez odlaganja predložio Osnovnom sudu Distrikta da mu odredi pritvor usljed opasnosti da će pobjeći i da će uništiti, sakriti, izmijeniti ili krivotvoriti dokaze ili tragove važne za krivični postupak. Na ročištu za određivanje pritvora Osnovni sud Brčko distrikta BiH prihvatio je prijedlog Tužilaštva, pa je odredio pritvor ovom osumnjičenom u trajanju od jednog mjeseca.