Šta napraviti ako u svom dvorištu primijetite roj pčela?

0

Simbolično pojavljivanje pčela u dvorištu može biti dobar znak jer su one simbol života. Njihov proizvod med jedina je namirnica koja sadrži sve neophodne materije za život, kao i enzime, vitamine, minerale i vodu. Zato, ukoliko primijetite roj pčela u vašem dvorištu, najvažnije je da ih ne uništavate.

“Ukoliko već nemate nekog komšiju koji je pčelar ili ne poznajete nijednog, možete da se obratite najbližem Udruženju pčelara. Bitno je samo da se one spase. Uglavnom se hvataju za neko voće, za grane. Događa se čak da pčela uđe i u dimnjak, nije česta pojava, ali se dešava. Tu nastaje problem jer ljudi na svoju ruku založe dimnjak i dolazi do problema. Ukoliko se pčele nastane, ako se to ne vidi na vrijeme i pri tom naprave svoju zajednicu odnosno saće, onda mogu da se jave poteškoće”, navodi Branislav Vilotić iz Udruženja pčelara Obrenovac.

U ovo doba godine, javljaju se u rojevima
U ovo doba godine ovi vrijedni insekti su na vrhuncu svog razvoja, zato se i pojavljuju u rojevima.

“Sada dolazi do dijeljenja odnosno rojenja i to je prosto evolucijom tako nastalo da se pčelinja zajednica podijeli. Da izađe stara matica i povede dio društva ili se podijeli na više rojeva i kasnije izađu mlade matice. U principu, kada se zajednica izroji, od nje se odvoji vojska pčela koja će donijeti med, polen i koja će mnogo lakše sebi obezbijediti hranu za zimu. Sa druge strane, ukoliko se taj roj ne uhvati, on će biti prepušten sebi negdje u divljini. Ukoliko su dobri uslovi, odnosno, dobre prilike za pašu, pripremiće se adekvatno za zimu”, ističe Vilotić.

Već treće godine pomor pčela u Bugarskoj – krivac zabranjeni tiametoksam?

Kako udaljiti pčele tuđice?
U ovom trenutku završena je bagremova, a počela je lipova i livadska pčelinja paša. U julu nastupaju vrućine i javljaju se veće količine osica i stršljenova koji napadaju košnice i mogu da načine velike štete pčelinjim društvima. Zbog toga je veoma bitno da im se pruži adekvatna zaštita. Veliki broj pčela leti neposredno oko leta, ulazeći i izlazeći iz košnice, a često ponašanje pred letom košnice izgleda kao da se društvo roji. Ponekad, umjesto veoma izraženog grabeža, pojavljuje se onaj tihi, koji se često ne može lako zapaziti.

Ova pojava naročito se javlja kada pčele tuđice ulaze u slabije društvo, ne na leto, već na neki drugi otvor na košnici, koji je nastao nepažnjom pčelara prilikom nepravilnog stavljanja nastavaka, hranilica i slično. Prva mjera protiv grabeži je sužavanje leta na košnici tako da mogu samo po jedna ili dvije pčele da ulaze i izlaze iz košnice. Ako ova mjera ne pomogne, tada se ispred suženog leta, na poletaljki, stavi krpa natopljenja petroleumom, čiji će miris rastjerati pčele tuđice.