Klanjana dženaza i obavljen ukop žrtava genocida u Srebrenici

0

U Memorijalnom centru Potočari obilježava se 25. godišnjica genocida u Srebrenici.

U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari klanjana je dženaza-namaz i obavljen ukop devet žrtava genocida počinjenog u ljeto 1995. godine u Srebrenici. Dženazu-namaz predvodio je reisu-l-ulema islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein efendija Kavazović.Prije dženaza-namaza upriličen je vjerski dio programa, a nakon toga je čitanjem imena počelo iznošenje tabuta iz Musalle Memorijalnog centra. Preživjeli Srebreničani, članovi porodica ubijenih, prijatelji i komšije na rukama su prenijeli zelene tabute sa posmrtnim ostacima do mezara gdje su žrtve genocida našle smiraj poslije 25 godina.

Od 9 sati ujutro BHRT emituje Specijalni program povodom obilježavanja 25. godišnjice srebreničkog genocida.

13:39- Klanjana dženaza i obavljen ukop

12:17- Centralni dio vjerskog obreda

12:17- Centralni dio vjerskog obreda

12:15- Završetak komemoracije

12:00- Šefik Džaferović, obraćanje

11:50- Videoporuke: Borut Pahor, Simoneta Somaruga, Redžep Tajip Erdoan

Erdogan: Evropski političari nisu izvukli pouku iz Srebrenice i pored toliko drame, masakara i suza

11:45- Videoporuke: Frank Volter Štajnmajer, Milo Đukanović, Stevo Pendarovski,

11:30- Videoporuke: Ilir Meta, Aleksander van der Belen, Zoran Milanović, Sauli Ministo, Emanuel Makron, Hasan Rohani

Žrtva Srebrenice mora biti jedna od ključnih i dobro naučenih lekcija evropske humanosti, vjerodostojnosti i iskrenosti, poručio je predsjednik Hrvatske Zoran Milanović, u povodu obilježavanja 25. godišnjice genocida u Srebrenici

Francuski predsjednik Emmanuel Macron u videoporuci je kazao da Srebrenica ostaje bolan simbol neuspjeha međunarodne zajednice u pružanju zaštite civilima kada im je ta pomoć bila najpotrebnija

Nikada nećemo zaboraviti te zločine. 11 juli. 1995. godine označava važnu prekretnicu za sve nas dok se sjećamo onih koji su propatili nezamisliv užas u genocidu u Srebrenici, rekao je predsjednik Albanije Ilir Meta u videoporuci emitovanoj danas na komemoraciji žrtvama genocida u Srebrenici

11:20- Poruka Pape Franje

Papa Franjo je povodom 25. godišnjice genocida u Srebrenici poželio mir svim građanima Bosne i Hercegovine

11:14: Obraćanja Munire Subašić

Poruka zločincima: Mi ćemo vas proganjati i nikada nećemo posustati. To je naše pravo i obaveza. Ne postoji mjesto gdje se možete sakriti, a da vas nećemo naći.

10:43- Videoporuke: Mark Rute, Erna Solberg, Iman Kan, Pedro Sančez, Stefan Leven, Boris Džonson

Veliki broj počinilaca još uvijek nije odgovarao za počinjena nedjelja, a postoje i oni koji bi radije da zaborave ili negiraju značaj onoga što se desilo. To ne smijemo dozvoliti da se desi, naglasio je premijer Velike Britanije Boris Johnson

10:43- Videoporuke: Bojko Borisov, Džastin Trudo, Đuzepe Konte, Havijer Betel, Muhidin Jasin

10:34- Videoporuke: David Marija Sasoli, Čarls Mišel, Ursula fon der Lajen,

10:25- Videoporuke: Marija Pejčinović Burić, Tomas Greminger

10:13- Videoporuke: Filip Gofin, Jep Kofod, Tomaš Petriček, Linas Linkevičius, Fejsal bin Farhan al- Saud, Majk Pompeo

Američki državni sekretar Mike Pompeo poručio je da SAD stoje uz svoje “sjajne prijatelje u BiH”. Sjedinjene Američke Države su se obavezale da nikada neće zaboraviti ovu tragediju. Dijelimo tugu s porodicama koje svih ovih godina neumorno traže pravdu za svih osam hiljada izgubljenih nevinih života”, rekao je Pompeo.

VIDEO PORUKE

POGLEDAJTE OVDJE

10:00- Videoporuke: Muhamed Mahatir, Bil Klinton, princ Čarls

Sada je važnije nego ikada da se sjetimo da u BiH i širom svijeta istinska demokratija zahtjeva stvarnu posvećenost inkluzivnom društvu, uključujući zajedničko odlučivanje, posvećenost vladavini prava, utvrđivanje teške istine o prošlosti, kako bi ste mogli graditi drugačiju budućnost, kazao je Bill Clinton, bivši predsjednik Sjedinjenih Američkih Država

09:45- Video poruke: Serž Bramer, Karmel Ađius, Valentin Incko

Shvatam sada koliko me duboko pogodio ovaj slučaj i trauma ovih uspomena će za cijeli život ostati sa mnom. Ipak, ono što smo ostale sudije i ja doživjeli je samo sjenka razarajuće boli i gubitka koje su žrtve i porodice izdržale, i nastavljaju izdržati, rekao je Carmel Agius, predsjednik Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove

09:30- Intoniranje himne Bosne i Hercegovine

Ove godine će biti ukopano devet žrtava genocida: Salko (Ahmo) Ibišević (1972), Hasan (Alija) Pezić (1925), Sead (Huso) Hasanović (1971), Alija (Bekto) Suljić (1969), Hasib (Šaban) Hasanović (1970), Zuhdija (Suljo) Avdagić (1947), Bajro (Ramo) Salihović (1943), Ibrahim (Hamid) Zukanović (1941).

Ove godine biće ukopan najmanji broj žrtava do sada. Nekoliko porodica, koje su ranije dale saglasnost za ukop posmrtnih ostataka svojih najmilijih, povukle su te saglasnosti, u najvećoj mjeri zbog činjenice da mnogi članovi porodica žrtava, zbog pandemije, neće moći prisustvovati dženazi i ukopu ove godine u Potočarima.

Najveći zločin od kraja Drugog svjetskog rata naovamo, počinile su snage Vojske Republike Srpske i paravojne formacije iz Srbije, pod komandom Ratka Mladića. U desetak dana, počevši od 11. jula ubijena su 8 372 civila, većinom muškarci i dječaci.

Uprkos zaštićenom statusu Srebrenice po odluci UN-a, međunarodna zajednica, uključujući holandski bataljon UNPROFOR-a, nije učinila ništa da zaštiti civilno stanovništvo.

Do sada su u Memorijalnom centru u Potočarima ukopane 6 643 osobe.

Najmlađa do sada ukopana žrtva je novorođenče, djevojčica Fatima Muhić, a najstarija Šaha Izmirlić, rođena 1901. godine.

Prva kolektivna dženaza u Memorijalnom centru u Potočarima obavljena je 2003. godine, kada je u tri faze ukopano skoro hiljadu žrtava. Te 2003. godine ukopan je najveći broj žrtava, dok će ove godine u Memorijalnom centru u Potočarima biti ukopan do sada najmanji broj, posmrtni ostaci devet žrtava.

Obilježavanje 25. godišnjice genocida u Srebrenici ove godine odvija se u znatno izmijenjenim okolnostima. Zbog epidemiološke situacije, uz poštivanje zaštitnih mjera, komemoraciji, dženazi i ukopu identifikovanih posmrtnih ostataka žrtava genocida prisustvovaće samo najbliži.

Svoje prisustvo u Potočarima potvrdili su predsjedavajući i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović i Željko Komšić, ambasador SAD Eric Nelson i još neki zvaničnici. Dobar dio onih koji će se tokom komemoracije povodom 25.godišnjice srebreničkog genocida obratiti bh.javnosti, učiniće to video-porukama.