Najpotresnija svjedočenja preživjelih žrtava strijeljanja iz jula 1995.godine (VIDEO)

Emotivni trenutak iz 1996. godine kada su dječaka Fahrudina koji je preživio strijeljanje doveli porodici

Od pada Srebrenice 11.jula za manje od sedam dana ubijeno je i strijeljano više od 8 hiljada Bošnjaka iz Srebrenice uglavnom muškaraca i dječaka. Većina od 8 hiljada ubijenih se predala vojnicima VRS-a da bi kasnije bila sprovođena u sve dijelove Podrinja gdje je ubijena masovnim strijeljanjem. Najveći broj mjesta zločina dogodio se na području tadašnje opštine Zvornik.

Strijeljanje je preživjelo nekoliko svjedoka koji su svjedočili pred raznim sudovima nadležnim za ratni zločin na osnovu čega su donesene presude za genocid i zločincima izrečene kazne. Zasigurno je najpotresnije svjedočenje Fahrudina Muminovića koji je kao dječak preživjeo strijeljanje a svoj identitet nedavno objavio. U nastavku pogledajte prošlogodišnje otkrivanje identiteta preživjelog dječaka, a sada čovjeka Fahrudina Muminovića:

Nakon što je Fahrudina spasio dobri čovjek srpske nacionalnosti iz Zvornika, dječaka je smjestio u zvorničku bolnicu gdje su ga ljekari i medicinsko osoblje liječili od zadobijene rane, a kasnije uz pomoć UN-a poslali preživjelim članovima Fahrudinove rodbine.

Među preživjelim svjedocima strijeljanja je i Nedžad Avdić koji je preživjeo strijeljanje kod brane crvenog mrlja:

Strijeljanje u Orahvcu prživjeo je i Mevludin Orić, a o svom putu golgote Mevludin je ispričao: