Maloljetnica pobjegla od kuće s duplo starijim muškarcem

0

Pripadnici MUP-a USK intervenisali su prekjučer nakon što je otac 16-godišnje maloljetnice iz Cazina prijavio da je njegova kćerka otišla od kuće sa jednim muškarcem iz Bužima.

Policija i radnici Centra za socijalni rad iz Cazina, u cilju provjere ovih informacija, posjetili su porodičnu kuću 33-godišnjaka u Bužimu i tamo su zatekli pomenutu maloljetnicu.

Ona je policiji izjavila kako je dobrovoljno otišla od kuće i da je niko na to nije prisilio.

U slučaj je, kako saznaju “Nezavisne” uključen dežurni tužilac i ovaj događaj je okarakterisan kao krivično djelo stupanja u brak s maloljetnom osobom i nalazi se u fazi dokumentovanja. Nakon razgovora s policijom i socijalnim radnicima, maloljetnica je vraćena porodici.

Inače, na području USK česti su slučajevi da maloljetnice bježe od kuće i roditelja i potom stupaju u nezakonite bračne zajednice sa starijim osobama.

Samo u protekloj godini policija USK evidentirala je oko 30 takvih slučajeva i najčešće se maloljetne osobe vraćaju u okrilje porodice sem u slučajevima kada se, zbog određenih okolnosti, odluči drugačije.

Procjenjuje se da ovakvih i sličnih slučajeva ima mnogo više, ali se svi ne prijavljuju policiji.

Prema riječima psihologa Edina Biščevića, korijene ove pojave treba tražiti u trenutnoj teškoj situaciji u društvu, ali i naslijeđu konzervativne tradicije.