Pravilnik o ribolovu: U RS zabranjen lov rakova i brojnih vrsta riba

0

U Pravilniku o načinu obavljanja ribolova, lovostaju, alatima, opremi i sredstvima za ribolov, koji je već usvojen, stoji kako je u RS zabranjen lov riječnog, barskog i potočnog raka, a zabrana se odnosi i na brojne vrste ribe, između kojih su kečiga, karaš, pastruga i mnoge druge.

U ovom pravilniku precizirano je kako se potočna pastrmka ne smije loviti od 1. oktobra do 1. marta. U lov na soma ne smije se ići od 1. maja do 15. juna, dok na šarana i na klena zaboravite od 15. aprila do 31. maja.

Zagrijavanje voda prijeti opstanku brojnih ribljih vrsta o kojima čovjek ovisi

Nije dozvoljen ni ribolov mladice, potočne pastrmke, neretvanske mekousne pastrmke i lipljena od 21 sat do tri jutru u periodu ljetnog računanja vremena, te od 18 časova do pet ujutru tokom zimskog računanja vremena.

Učestvovali i struka i nauka
Kao razlog uvođenja ovog pravilnika, iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS ističu da je bilo evidentno da su u proteklom periodu ulovljene neznatne količine ili uopšte nisu ulovljene pojedine vrste ribe, što je bio razlog za donošenje novog propisa u cilju zaštite i očuvanja ugroženih vrsta riba i drugih vodenih organizama.

Plastika i u novootkrivenoj vrsti rakova!

“Prilikom izrade pravilnika izvršene su konsultacije sa resorom za ekologiju u Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju sa ciljem usklađivanja zabrane lova pojedinih vodenih organizama sa Uredbom o strogo zaštićenim i zaštićenim divljim vrstama koju je Vlada usvojila 26. februara 2020. godine”, rekli su za “Nezavisne novine” iz resornog ministarstva te su dodali da su u obzir uzeti i propisi EU, međunarodne konvencije te propisi zemalja u okruženju koji se odnose na zaštitu pojedinih vrsta riba i drugih vodenih organizama.

“Tačno je da je zabranjen lov velikog broja vrsta ribe. Za neke od njih je ocijenjeno da su ugrožene. Neka od pravila su preuzeta iz okruženja, neka iz Evrope”, rekao je Milovan Živković, predsjednik Sportskog ribolovnog saveza Republike Srpske koji je istaknuo da u u izradi ovog pravilnika učestvovali i struka i nauka.