Migranti u prvih šest mjeseci nisu počinili krivična djela u Zvorniku, za 6 mjeseci 4 osobe poginule na putevima u srednjem Podrinju, isključeno 9 drogiranih vozača iz saobraćaja

0

U prvih šest mjeseci ove godine na području koje pokriva Policijska uprava Zvornik evidentirano je 359 ilegalnih migranata, što je više za 320 u odnosnu na isti period prošle godine, rekao je Dražan Erkić, načelnik sektora policije u Policijskoj upravi Zvornik . „ Od ukupnog broja evidentiranih ilegalnih migranata 320 bili muškarci, sedam žena i 25 maloljetnih lica, od kojih je jedno bilo dijete starosti do sedam godina“ rekao je Erkić na konferenciji za štampu.

„U izvještajnom peridou nije bilo prijavljenih krivičnih djela koje su izvršili migranti, niti je bilo krivičnih djela u kojima su žrtve bili ilegalni migranti“, rekao je Erkić. On je dodao da je u prvih šest mjeseci, tačnije 31.maja na obali Drine u naselju Debela međa , grad Zvornik pronađen NN leš, koji svojim izgledom podsjeća na lice afroazijskog porijekla, čija je smrt nastupila usljed utapanja, što je zvanično i potvrđeno i obdukcijom.

Erkić je naveo da građani kretanje migranata mogu prijaviti nadležnim policijskim organima koji će u saradnji sa graničnom policijom BiH i nadležnim centrima za strance, evidentirati i uputiti u u centre za migrante. To je i razlog što se migranti viđaju u gradu, rekao je Erkić jer se iz Bijeljine upućuju u Sarajevo , jer se ne prevoze kao do sada, sem u izuzetnim slučajevima ukoliko je bolestan. Mi zasada nemamo informacije da se duže zadržavaju , već su u tranzitu za Sarajevo ili Tuzlu rekao je Dražan Erkić, načelnik sektora policije u Policijskoj upravi Zvornik.

Što se tiče saobraćajnih nezgoda na području koje pokriva Policijska uprava Zvornik u prvih šest mjeseci evidentirano je 241 nezgoda, a od toga je 61 nezgoda bila sa povrijeđenim licima. U prvih šest mjeseci zabilježeno je 4 smrtna slučaja u saobraćajnim nezgodama, kao i 11 slučajeva težih tjelesnih povreda. Iz saobraćaja je isključeno više od 200 osoba zbog konzumiranja alkohola, ali i devet osoba zbog konzumiranja psihoaktivnih supstanci-opojne droge.