Zatvaraju se svi banjalučki hoteli?

0

Više od 500 radnika sa neizvjesnom sudbinom
Banjalučki hotelijeri su na korak do zatvaranja svojih objekata, čime bi i sudbina i egzistencija preko 500 zaposlenih radnika (i oko 2.000 članova njihovih porodica) bila prije izvjesna- nego neizvjesna. Oni bi ostali bez posla i sredstava za život. Ovo je posljedica Korone, koja je gotovo uništila sektor hotelijerstva u RS, te u Banjaluci, a situacija se nimalo ne popravlja.

Gubitak za grad, državu, vodovod, električno…
Jasno je da bi to značio ne samo priliv novih ljudi na Biro za zapošljavanje, već bi se lančano odrazilo na prihode ostalih distributera, pa i smanjenje prihoda države od poreza, doprinosa, taksi, a smanjen bi bio prihod i komunalnih preduzeća- Čistoće, Vodovoda, Elektroprivrede….

Tužna priča o skoro 1600 banjalučkih praznih kreveta
Naime, broj noćenja gostiju u hotelima, u odnosu na dosadašnje prosjeke, splasnuo je na nekih, nešto više od 5 odsto. To praktično i plastično objašnjeno znači da otprilike od 1600 raspoloživih kreveta u hotelima, u uvom trenutku 1520 „zjapi“ prazno.

Sa sastanka poruka jasna- ili pomoć ili ključ u bravu
Hotelijeri su danas održali i sastanak, pokušavajući da iznađu rješenje i da ne zatvore svoje objekte i ne prestanu s radom. Međutim, stoprocentni broj njih je odmahivao glavom, ne vjerujući da, bez hitne interventne pomoći Grada i Republike, te seta mjera, postoji šansa da nastave s radom.

Grad može da pomogne?
Zbog toga od Grada Banjaluke traže grant, koji bi im pomogao da prevaziđu posljedice Korone, koja, bez obzira na ublažavanje mjera, njih i dalje „kače“ na isti način, jer osnovnog porihoda, od kojeg žive- noćenja gostiju- nema.

Može i Ministarstvo?
Od Ministarstva trgovine i turizma zatražili su obezbjeđenje isplate minimalne plate do kraja godine za zaposlene radnike, te uplaćivanje doprinosa za 12 mjeseci.

A može i Elektroprivreda?
Hotelijeri takođe traže i izmjenu tarifne grupe za električnu energiju, koja je za njih određena, jer nisu u stanju da plaćaju trenutno propisanu cijenu struje.

Njihov stav je jasan, ukoliko Grad i Republika ne nađu sluha za spas banjalučkog hotelijerstva, slijedi- ključ u bravu.