Naša sugrađanka Dragana Spasić prvi diplomirani politikolog na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu

0
Dragana Spasić

Pored svega toga Dragana je stigla i da bude prvi diplomirani politikolog na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu

„Započeti studiranje na jednom potpuno novom programu, Politikologija i međunarodni odnosi koji je započeo kao pilot program na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu bilo je samo po sebi izazov. Sa kolektivom, i profesorima i kolegama studentima, koji su činili nadljudske napore da zajedno pobijedimo sve izazove, uspjela sam da završim osnovne studije.

Nije bilo jednostavno, ali uz dobru organizaciju vremena i kontinuitet u učenju nije bilo ni mnogo teško. Zahvalna sam svima na dosadašnjoj podršci, a planiram i drugi ciklus studija.“ – kaže Dragana. Sve je počelo još u srednjoj školi kada je bila član Savjeta učenika u SŠC „Petar Kočić“ Zvornik da bi uslijedio Omladinski savjet Zvornik,angažovanje u projektima fondacije Mozaik i slično.

Kroz te projekte učestvovala je u opremanju, izgradnji ili sanaciji postojećih dječijih igrališta, parkića i uopšte kutaka za djecu i mlade. Srednju ekonomsku školu je završila kao nosilac Vukove diplome. Sve to je poslužilo kao dobra škola za dalji angažman na studijama, u studentskom organizovanju i radu, ali nikad nije zaboravila ni rodni grad.

Danas je Dragana na odgovornim funkcijama koje su vezane za omladinski aktivizam na svim nivoima  predsjednik je skupštine M.O.C.A. R. T. – a i predsjednik UO Omladinskog savjeta Republike Srpske pa sada ona uči neke nove mlade ljude koliko je bitno sve što uradite na svom razvojnom putu, bilo da je to dio profesionalne, lične ili akademske nadgradnje. Ona sama je, gradeći se i učeći kroz formalno i neformalno obrazovanje, uspjevala, istupajući kao prva, da se izbori za prava mladih, studenata ili odredjenih grupacija iz svog okruzenja.

Trenutno je invovirana na četiri projekta koje se njenim zaslugama sprovode na teritoriji grada Zvornik. Kaže da se toliko angažuje za svoju zajednicu jer namjerava da ovde živi i radi i da je sebe uvijek i vidjela ovde. Ako se po jutru dan poznaje, Dragana će tek u svom profesionalnom angažmanu dobiti pravu priliku i zablistati.