Utvrđen Prijedlog sporazuma BiH i Srbije o GP Bratunac – Ljubovija

0

Savjet ministara BiH utvrdilo je prijedlog sporazuma sa Vladom Republike Srbije o izgradnji i uspostavljanju novog zajedničkog graničnog prelaza na lokaciji Bratunac – Ljubovija.

Prema ovom prijedlogu Ministarstva komunikacija i transporta BiH, dvije države će na lokaciji Bratunac – Ljubovija izgraditi i otvoriti zajednički granični prelaz za međunarodni drumski saobraćaj putnika i robe, na kojem se izvoze, uvoze i provoze sve vrste robe, osim one koja podležu inspekcijskom nadzoru i plaćanju akcize.

“Izgradnjom ovog graničnog prelaza sa pristupnom saobraćajnicom na teritoriji Bosne i Hercegovine nastavlja se dobra saradnja BiH i Srbije, nakon što su dvije države dogovorile realizaciju projekta izgradnje mosta preko rijeke Drine na lokaciji Bratunac – Ljubovija. Ovaj projekat se realizuje na osnovu potpisanog Sporazuma između Savjeta ministara BiH i Vlade Republike Srbije o izgradnji međudržavnog mosta preko rijeke Drine sa pratećim putnim objektima na lokaciji Bratunac – Ljubovija. Projekat bi trebao biti završen do kraja godine. Prijedlog sporazuma bit će dostavljen Predsjedništvu BiH u daljnu proceduru, a za bh. potpisnika predložen je državni ministar komunikacija i transporta”, saopšteno je iz Savjeta ministara BiH, javlja Business magazine.

U aprilu počeli su radovi na novom graničnom prelazu gdje će biti izgrađena buduća zajednička lokacija carinskih i policijskih organa BiH i Srbije na mostu „Bratoljub“ koji će biti prvi ove vrste u našoj zemlji i regionu.

Sredinom marta potpisan je ugovor između Uprave za indirektno oporezivanje BiH i preduzeće Enikon Gradnja iz Bratunca, a rok za zavretak radova je 365 dana, ukupna vrijednost iznosi 13.981.630,68 KM.

Novi granični prelaz će biti buduća zajednička lokacija carinskih i policijskih organa Bosne i Hercegovine i Republike Srbije, a radi se o međunarodnom graničnom prijelazu na kojem će biti dozvoljen i promet roba koje podliježu inspekcijskom nadzoru.

Ovaj granični prelaz biće sagrađen na kompleksu ukupne površine 30.000 m2, imaće tri ulazne i tri izlazne trake, objekte za smještaj carinskih i policijskih službi dvije zemlje, inspekcijskih organa i sve ostale popratne sadržaje.

Prije samog početka radova UIO je u skladu sa važećim zakonskim propisima izvršila i izbor Instituta za građevinarstvo IG d.o.o. Banja Luka, koji će vršiti nadzor nad izvođenjem radova na izgradnji graničnog prelaza Bratunac – Ljubovija, saopšteno je iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Izgradnja mosta “Bratoljub”, u dužini od 227 metara, trajala je od oktobra 2015. do maja 2017. godine i koštala je oko 13 miliona evra, ali zbog nepostojanja prelaza još nije u funkciji. Srbija je, prema dogovoru, završila izgradnju mosta i pristupne puteve sa svoje strane, RS izgradnju pristupnih puteva iz pravca Bratunca, dok plato za carinski terminal i granični prelaz sa nadstrešnicom površine 2.000 metara kvadratnih treba da izgradi BiH.

Savjet ministara Bosne i Hercegovine juče je zvanično utvrdio Prijedlog sporazuma sa Vladom Republike Srbije o izgradnji i uspostavljanju novog zajedničkog graničnog prelaza na lokaciji Bratunac – Ljubovija.