Vanredna situacija u Malom Zvorniku, uvedene brojne mjere

0
Broj aktivno zaraženih korona virusom u Zvorniku manji od 50, na liječenju u KOVID odjeljenju 12 pacijenata, novozaraženo 4 lica
FOTO: Ilustracija

Na osnovu Zakona o smanjenju rizika od katastrofa i upravljanju vanrednim situacijama, a u skladu sa Uredbom o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti kovid-19, na predlog Opštinskog štaba za vanredne situacije predsednik opštine Mali Zvornik Zoran Jevtić doneo je danas (16. jul) Odluku o proglašenju vanredne situacije na teritoriji opštine.

Vanredna situacija je proglašena radi daljeg sprovođenja preventivnih mera zaštite bezbednosti i zaštite života i zdravlja stanovništva i stupila je na snagu odmah, objavljeno je na zvaničnoj internet prezentaciji opštine Mali Zvornik.

Donošenjem odluke o uvođenju vanredne situacije na teritoriji Malog Zvornika, opštinski Štab za vanredne situacije doneo je i niz novih mera za sprečavanje širenja zaraze koronavirusom koje su odmah stupile na snagu.
Uvedena je zabrana okupljanja u zatvorenom i otvorenom prostoru više od pet lica, ako nije moguće obezbediti fizičku distancu od dva metra i odgovarajuće mere lične zaštite, u javnim parkovima i na igralištima, kao i tokom vežbanja na otvorenom prostoru dozvoljeno je okupljanje do pet lica, uz odgovarajuće mere lične zaštite. Mere propisuju i to da se u svim zatvorenim prostorima obavezno nose zaštitne maske i poštuje fizička distanca od dva metra. Zabranjeno je organizovanje svečanosti, sportskih i drugih zabavnih manifestacija, ograničeno radno vreme ugostiteljskim objektima u zatvorenom prostoru od 7 do 20 sati, a u baštama (terasama) od 7 do 22 sata.

Naloženo je prilagođavanje rada ugostiteljskih objekata tako da za jednim stolom ne mogu sedeti više od dve osobe, izuzev ako su u pitanju roditelji i maloletna deca, ili osobe koje žive u zajedničkom domaćinstvu, uz obavezni razmak od dva metra između stolova. Krizni štab je ograničio broj lica koja mogu istovremeno biti prisutna u svim javnim zatvorenim prostorima, odnosno objektima, kao i svim prodavnicama, ugostiteljskim objektima, baštama ugostiteljskih objekata i drugim objektima gde se prodaje roba i pružaju usluge, tako da na svaka četiri kvadratna metra može biti prisutna jedna osoba, a na ulazu u objekat, odnosno u baštu ugostiteljskog objekta, mora biti jasno istaknuta površina i broj gostiju koji mogu biti istovremeno prisutni.
Nalaže se i puna primena svih preventivnih mera u ustanovama predškolskog vaspitanja i obrazovanja, u osnovnim i srednjim školama i visokoškolskim ustanovama odlaganje okupljanja, a prijemni i drugi ispiti da se organizuju uz primenu svih mera lične zaštite (fizička distanca od dva metra, obavezno nošenje maske i/ili vizira i rukavica). U javnom prevozu obavezno je nošenje zaštitnih maski, uz redovno provetravanje i dezinfekciju vozila, uvodi se zabrana korišćenja otvorenih i zatvorenih bazena, spa i velnes centara, kao i sprovođenje mera zaštite u verskim objektima i prilikom vršenja verskih obreda. Sprovođenje mera zaštite obavezno je i u kozmetičkim i frizerskim salonima, salonima lepote, fitnes centrima i teretanama (maske i rukavice), obavezna je česta dezinfekcija svih javnih objekata, a preporučena je i dezinfekcija najmanje jedanput dnevno zajedničkih prostorija u stambenim zgradama, kao i što češće pranje ulica i javnih površina uz upotrebu dezinfekcionih sredstava. Štab nalaže nadležnim inspekcijskim službama pojačan rad u cilju kontrole poštovanja posebnih mera, a zbog pogoršanja epidemiološke situacije i opasnosti od daljeg širenja zaraze koronavirusom, ove godine manifestacija „Drina je smisao života“ neće biti održana.
Iz istih razloga, predlaže se saobraćajnom inspektoru Opštinske uprave opštine Mali Zvornik da donese rešenje da se ulica pored Doma zdravlja, gde se nalazi kovid ambulanta, proglasi za jednosmernu i da se u toj ulici zabrani parkiranje automobila, a stručnim službama opštinske uprave predloženo je da u skladu sa zakonom iznađu mogućnost za nabavku saobraćajne signalizacije za obeležavanje ove ulice.

Komandant štaba za vanredne situacije odobrio je i nabavku zaštitnih maski, rukavica i drugih zaštitnih sredstava, u cilju pristupanja primeni posebnih mera zaštite stanovništva od zaraznih bolesti, a radi suzbijanja i sprečavanja širenja virusa kovid-19.