Uskoro zapošljavanje 1.100 graničara, počinju deportacije ilegalnih migranata iz BiH

0
Muškarac se utopio u Drini, tijelo pronađeno na obali u Roćeviću
FOTO: Arhiv-Ilustracija

Dobili smo pozitivno mišljenje Ministarstva finansija BiH o unutrašnjem ustroju državne granične službe, još se tako zove, a to će se Pravilnikom promijeniti, kaže Hofman, a prenosi Avaz.

Granična policija (GP) BiH jučer je spriječila grupu od skoro 100 migranata na području Zvornika da ilegalno uđe u BiH. Pokušali su na teritorij BiH ući u dijelu na kojem je niži nivo vode u rijeci Drini, no bh. graničari su ih zaustavili.

Svevlad Hofman, savjetnik direktora Granične policije BiH, kaže za “Dnevni avaz” da su to svakodnevne situacije na istoku BiH.

Dobili smo pozitivno mišljenje Ministarstva finansija BiH o unutrašnjem ustroju državne granične službe, još se tako zove, a to će se Pravilnikom promijeniti, koji se najviše odnosi na zapošljavanje novih policajaca. Intencija je da se zaposli 1.100 novih policajaca koji će nadzirati granicu – kaže Hofman.

Pojašnjava kako je konačno bilo vrijeme da se ove stvari pomjere s mrtve tačke.
– BiH će, kao država, morati ući u proces legalnih deportacija migranata u njihove zemlje, sviđalo se to nekome ili ne. Evropska unija se zatvara, a oni neće moći ostati u BiH – dodaje Hofman.