Šta stručnjaci preporučuju, kako da vam voće uvijek rodi?

0
Close up picture of woman's hand holding garden shears, cutting off old branches in the garden on springtime outdoor

Zelena rezidba može da ispolji i pozitivne i negativne efekte i zato je veoma važno da se odredi pravo vrijeme i način njenog izvođenja.

Obilne padavine proteklih mjesec dana doprinjele su tome da je voće počelo da buja, a da roda nema. Iz tog razloga je veoma bitno da se obavi zelena rezidba koja će sprječiti bujnost i regulisati ravnomjernu osvjetljenost krune stabla kako bi se pripremio rod za iduću godinu i kako bi voće što bolje rodilo.

“Ono što je posebno interesantno kada je u pitanju kajsija, s obzirom da je ove godine bilo prilično problema s ovom voćnom vrstom, čak i u onim najpovoljnijom regionima, roda nije bilo. Došlo je do izmrzavnja, ali postoji jedna polu tehnička operacija koja je upravo u vezi sa zelenom rezidbom, a koja može omogućiti proizvođačima da dobiju u jdenom trenutku i rod. Sastoji se u tome da se u periodu od druge polovine maja do prve polovine juna obavlja prekraćivanje mladara”, kaže savjetodavac Dejan Marinković i dodaje da je to jedna od operacija zelene rezidbe i kako se time dobija razgranavanje ostatka dijela mladara.

Šta je cilj zelene (ljetne) rezidbe voćaka?

“U tom drugom talasu rasta, na prevremenim grančicama dolazi do diferenciranja rodnih pupoljaka, a kasnije i čitav proces diferencijacije koji teče tokom aktuelne i nastavlja se i naredne godine do cvjetanja”, pojašnjava on.

Svjetlost kao osnovni kriterij diferenciranja
Ovim načinom orezivanja ne bi trebalo ukloniti više od 30 odsto zelene mase sa stabala jer odstranjivanje veće količine lisne mase može dovesti do smanjene mogućnosti normalnog odvijanja procesa fotosinteze, a samim tim i slabije snabdjevenosti plodova, kao i do stvaranja sunčevih pjega na plodovima. Na taj način i kada dođe do pojave mrazeva, kao što je ove godine bio slučaj u drugoj polovini aprila, do cvjetanja će doći nakon pomenutog perioda i voće će roditi.

“Ovdje treba prije svega istaći da se navedeno odnosi na zasade koji se navodnjavaju jer ako nema odgovarajućeg zalijevanja pitanje je da li će ti prirasti odnosno prijevremene grančice biti dovoljno razvijene. To je jedna od preporuka na koji način rod može da se dobije. Sa druge strane, ostale operacije zelene rezidbe poput prekraćivanja mladara ili grana, kao i pinciranja takođe su vrlo poželjne da se izvode u ovom periodu upravo zato da bi se krune oblikovale i da dođe do izražaja to što treba da se uradi. Veliki je porast krune, a nema roda i nema šta da je zaustavi jer sve buja”, kažu stručnjaci i napominju da je jedan od osnovnih kriterija diferenciranja za pripremu roda za narednu godinu upravo svjetlost.

Do kraja jula obavite zelenu rezidbu
Orezivanjem voća postiže se i bolja obojenost plodova, što se posebno odnosi na sorte jabuka sa crvenom pokožicom, a ujedno omogućava se i bolja i jednostavnija zaštita od biljnih bolesti i štetočina. Iz tih razloga zelena rezidba se najviše preporučuje kod bujnih sorti koje su kalemljene na bujnim podlogama poput Gloster, Greeny Smith, Jonagold i druge.

Kako pravilno orezati jabuku?

Ljetno orezivanje neizostavno je u gajenju voća. Ovoj mjeri poljoprivredni proizvođači neopravdano pridaju malo značaja, a jedan od razloga je što se vrijeme njenog izvođenja poklapa sa drugim poljoprivrednim radovima pa se zbog toga ova operacija zapostavlja. Izvodi se u zavisnosti od vrste i namjene, od kraja juna do kraja jula.