Semberski poljoprivrednici na mukama: Kupus bacaju u smeće jer ga nemaju kome prodati

0

BIJELjINA – Poljoprivredni proizvođači iz Semberije ove su godine zasijali veće površine, nadajući se dobrom rodu i zaradi, posebno na domaćem tržištu, ali im je pandemija virusa korona pomrsila planove pa je zbog slabe potražnje kupus umjesto na policama marketa i pijacama završio u smeću.

Semberija je od davnina poznata po uzgoju povrća, prvenstveno kupusa, paprike i paradajza, pa se mnogi domaćini odlučuju upravo za proizvodnju ovih vrsta povrća. Iako je kupus bio spreman za tržište zbog slabe potražnje mnogi poljoprivrednici bili su prinuđeni da parcele na kojima je zasađena ova biljka zaoru.

Bijeljinski poljoprivrednici su ogorčeni jer im je kako kažu, sav trud i rad propao. Jedan od njih je i Mirsad Crnogorac iz Janje kod Bijeljine.

– Bio sam prinuđen da cijelu parcelu pod kupusom preorem iako sam imao vrhunski kvalitet i dobar rod. Morao sam potanjirati zato što nemam nikakve računice izuzev da dam u bescjenje, jer kada sve saberem ambalaža je trenutno skuplja od kupusa. Dvije marke je karton kupusa, a sama ambalaža je marka i to se nije isplatilo – kaže Crnogorac.

Poljoprivredna zadruga “Agrofarmer” iz Janje nastoji pomoći lokalnim proizvođačima otkupom tržišnih viškova. Plan je da ove godine otkupe oko 5.000 tona povrća od svojih kooperanata.

– Uvijek je lakše proizvesti nego prodati. Nemamo ugovorenu proizvodnju i otkup u Semberiji, tržište nije uređeno, pa većina proizvođača ide u neplansku proizvodnju pa šta tržište donese. Proizvođači su suočeni sa pandemijom, pa imamo problema sa plasmanom povrća koje dospijeva za prodaju. Taman je došao red na naplatu i do povrata uloženih sredstava, ali kupus se tanjira na većini imanja, jer povrtari nemaju računa da sijeku glavice za prodaju – kaže direktor “Agrofarmera” Mujo Bogaljević.

On kaže i da prodaja luka ali i drugih vrsta povrća ide otežano.

– Potražnja je jako slaba. Nema ni naših ljudi iz dijaspore, koji su značajni potrošači. Ne rade ni restorani koji su kupovali veće količine povrća, sve je desetkovano. Upitno je kako ćemo završiti ovu godinu – kaže Bogaljević.

Pored Janje, poznatog povrtarskog kraja i sembersko selo Crnjelovo od davnina je poznato po velikoj proizvodnji semberskog kupusa. I tamošnji domaćini sabiraju štetu. Kažu dodatno su pogođeni pandemijom jer nema izvoza, ne organizuju se slavlja nezaobilazna u ovo doba godine, kao i brojne manifestacije, gdje je kupus nezaobilazan na meniju.

U Poljoprivrednoj zadruzi “Povrtlarstvo” koja se bavi organizovanim otkupom povrća i voća od domaćina kažu da posao slabo ide.

– Nema velikih skupova, svadbeni saloni ne rade, restorani rade smanjenim kapacitetom. Potrošnja svježeg kupusa, pogotovo u ovom periodu koja je fokusirana na tu vrstu prodaje, je daleko ispod uobičajene – kaže direktor poljoprivredne zadruge iz Crnjelova Mićo Živić.

Agronomi
Agronomi koji sarađuju sa poljoprivrednicima svjesni su njihovih muka.

– Ove godine proizvodnja je bila jako dobra, ali poljoprivredu uvijek prate problemi. Svaki dan se susrećem sa nezadovoljstvom proizvođača, jer nemaju gdje da plasiraju svoje proizvode zbog slabe potražnje, a dodatno ih guši uvoz – kaže agronom Gorana Kojić iz Poljoprivredne zadruge “Agrofarmer”.