Uskoro počinje izgradnja objekata kolektivnog stanovanja i individualnih stambenih objekata

0

Gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović i v.d. direktora Republičkog sekretarijata za raseljena lica i migracije Marko Aćić najavili su da uskoro počinje izgradnja objekata kolektivnog stanovanja i individualnih stambenih objekata u u okviru CEB projekta i Regionalnog stambenog programa.

– U Zvorniku će vrlo brzo, nakon odabira izvođača radova, početi gradnja zgrade od 37 stanova koja će biti namijenjena smanjivanju broja korisnika alternativnog smještaja u Zvorniku. Vrijednost investicije je preko 1.800.000 КM, a pored toga, u okviru potprojekta BH5 i BH6 Regionalnog stambenog programa počinjemo sa obnovom, rekonstrukcijom i izgradnjom 56 individualnih stambenih objekata za kategorije povratnika i srpskog interno raseljenog stanovništva na teritoriji grada Zvornika. Radi se o investicijama Republičkog sekretarijata i Vlade Republike Srpske od oko 3.500.000 КM čija će realizacija otpočeti ove, a završiti se naredne godine – rekao je Aćić koji se zahvalio gradonačelniku i Gradskoj upravi na dosadašnjoj korektnoj saradnji.

Gradonačelnik je istakao veliki značaj ovih projekata naglasivši da će to, prije svega, značiti iseljavanje baraka.

– Gradska uprava je obezbijedila lokaciju na prostoru „Inžinjeringa“, projektnu dokumentaciju, građevinsku dozvolu, infrastrukturu, spoljašnje uređenje i konačno nakon završetka stambenog objekta neće više biti stanovnika u barakama u Кarakaju. Na tom spisku, čija će revizija biti urađena, stvoriće se uslovi da i korisnici alternativnog smještaja dobiju stambenu jedinicu na korištenje – rekao je Stevanović.

Gradonačelnik je podsjetio da da su u ovoj godini realizovana dva ugovora, a to su asfaltiranje puteva na relaciji Malešić-Кlisa i dio puta kroz Baljkovicu.

Aćić je dodao da CEB projekat ima dvije komponente, jedna je zatvaranje kolektivnih centara, a druga smanjenje broja korisnika alternativnih smještaja.

– Ovdje nema kolektivnih centara i u ovih 37 stanova biće smješteni socijalni slučajevi, najvećim dijelom izbjegla i raseljena lica, ali će biti obuhvaćene i druge kategorije koje imaju status socijalno ugroženih osoba. Svi stanovi koje gradimo na osnovu koncepta Zakona o socijalnom stanovanju biće preneseni u vlasništvo Grada Zvornika koji će odlučivati ko će ih koristiti. Prvostepena stambena komisija u gradu donosiće listu korisnika, ukoliko bude nezadovoljnih oni će imati pravo žalbe Republičkom sekretarijatu za raseljena lica i migracije koji u partnerstvu sa gradom Zvornikom rješava konačnu listu korisnika i daje saglasnost na nju – naveo je Aćić.