Dvije osobe uhapšene zbog prevare građana na društvenim mrežama

0

Lica čiji su inicijali A.K. i M.T. iz Čajniča su uhapšena, a pretresi su izvršeni na četiri lokacije u okviru akcije MUP-a Srpske kodnog naziva “Vektor” s ciljem rasvjetljavanja niza prevara građana na društvenim mrežama, a koje se odnose na rezultate navodno namještenih sportskih takmičenja.

U saopštenju iz MUP-a Srpske navodi se da su akciju realizovali policijski službenici Odjeljenja za visokotehnološki kriminalitet Uprave kriminalističke policije.

“U okviru ove akcije po naredbi Osnovnog suda u Foči izvršen je pretres na četiri lokacije na području opštine Čajniče, a slobode su lišena dva lica A.K. i M.T iz Čajniča. Prilikom pretresa policijski službenici su pronašli i oduzeli više komada različitih mobilnih telefona, dva računara, više komada prenosnih memorija, novac u iznosu oko 6.000 KM, uplatnice, isplatnice i evidencije koje se mogu dovesti u vezu sa predmetnim krivičnim dijelima”, navodi se u saopštenju.

Nakon izvršene kriminalističke obrade, uz saglasnost postupajućeg tužioca Okružnog javnog tužilaštva u Trebinje lica lišena slobode su puštena na slobodu, dok će Tužilaštvu biti podnesen izvještaj protiv njih o izvršenim krivičnim djelima iznuda, prevara i pranje novca.

“Materijalna šteta koja je pričinjena pomenutim krivičnim djela je više desetina hiljada KM, a oštećena lica su iz Laktaša, Čelinca, Banjaluke, Hrvatske, Slovenije, Austrije i drugih evropskih zemalja”, dodaje se u saopštenju.

Iz MUP-a Republike Srpske apeluje na građane da ne vjeruju licima koji na društvenim mrežama i internetu uopšte tvrde da imaju informacije o namještenim rezultatima sportskih mečeva, jer je riječ o prevari.

Srna nezvanično saznaje da je riječ o Aleksandru Klisuri i Milanu Tošiću, koji se sumnjiče da su navedena krivična djela izvršila tako što su posredstvom naloga na društvenim mrežama “Fejsbuk” i “Instagram” objavljivali da posjeduju informacije o namještenim sportskim takmičenjima, te su nakon što stupe u kontakt sa licima obmanjivali ih kako imaju informacije o namještenim sportskim mečevima, te su lica uplaćivala novac za klađenje na ime fizičkih lica u BiH.

Izvršioci ovih krivičnih djela, u obmanjivanju oštećenih, na društvenim mrežama kreiraju profile na kojima postavljaju fotografije o navodnim visokim novčanim iznosima dobijenim putem klađenja.

Nakon izvršene uplate, izvršioci ovih krivičnih djela i dalje su obmanjivali žrtve da su navodno dobile novac na sportskom klađenju /praveći lažne dobitne tikete sportskih kladionica/, te da je potrebno da uplate još novca za navodni transfer novca, osiguranje novca i slično.

Prema saznanjima Srne, kad oštećeni posumnjaju i shvate da su prevareni i odbijaju dalje uplate, u toj fazi, izvršioci, koji su u prethodnoj komunikaciji prikupili informacije o žrtvi, počinju da prijete i iznuđuju još novca od žrtava.