Još tri slučaja infekcije korona virusom u Zvorniku

0

Broj zaraženih lica virusom korona na području grada Zvornika u protekla 24 časa povećan je za tri, podaci su Instituta za javno zdravstvo.

U prethodnih mjesec i po ukupno je testirano 1.229 uzoraka. Pozitivno je bilo 225 osoba. Aktivno je 97 slučajeva. Za osam lica rezultati se čekaju.

U COVID odjeljenju Bolnice smješteno je 12 pacijenata, osam su iz Zvornika, dva iz Vlasenice i po jedan iz Osmaka i Srebrenice. Dva bolesnika imaju tešku kliničku sliku, a ostali relativno zadovoljavajuće kliničko stanje. Svi su uz ostalu i na terapiji kiseonikom. Kapaciteti ovog odjeljenja skoro su potpuno popunjeni.

Komunalna policija kontroliše 401 osobu u kućnoj izolaciji. Ova mjera istekla je za 674 lica.

Do 3. avgusta produžene su mjere kojim se zabranjuju javna okupljanja u grupama većim od 50 lica, ograničava radno vrijeme ugostiteljskim objektima za ishranu i piće od 06:00 do 23:00 časa i dozvoljavaju sportske takmičarske aktivnosti isključivo bez prisustva publike uz poštovanje svih epidemioloških mjera koje je propisao Institut za javno zdravstvo. Korišćenje maske obavezno je i na otvorenom prostoru, ukoliko nije moguće obezbijediti fizičku distancu od dva metra. Prema preporukama Instituta za javno zdravstvo takva mjesta i situacije su: bašte ugostiteljskih objekata, dijelove trgovačkih objekata i trgovačkih radnji lociranih na otvorenom, redovi ispred radnji, banaka i ustanova, bilo kakva organizovana okupljanja, autobuska stajališta, pijace.

Ugostiteljskim i drugim objektima do daljnjeg su zabranjeni muzika uživo i di-džej izvođači.

Inspekcijski organi pojačano vrše kontrole poštovanja preventivnih mjera.

Apeluje se na građane da budu odgovorni prema sebi i drugima, da izbjegavaju okupljanja, drže propisanu fizičku distancu, nose masku i redovno održavaju ličnu higijenu.