Oko 50 posto zaraženih neće zaraziti druge, ali jedna stvar jako povećava rizik

0

– Znam da je maske teško nositi. Svrbe, smetaju i nitko nije sretan kad ih nosi, no međutim u ovom trenutku tom nam je jedan od osnovnih alata koje imamo u borbi protiv ovog virusa-  rekao je Polašek.

Doktor Ozren Polašek jedan je od ljudi koji u  doba korone savjetuje i hrvatskog  premijera.

– Svima nam je uistinu već dosta ovog virusa. Gotovo da smo razvili alergiju na riječ korona i zato svi traže nekakav smisao-  rekao je Polašek za RTL.

 On je apelirao na individualnu odgovornost, da svi razmišljaju i o svojem zdravlju i o zdravlju drugih.

Priznaje da nije sretan s novim brojkama jer su se stručnjaci nadali da će ljeto proći sa relativno manjim brojem slučajeva i očekivali su veći val na jesen.

-Bilo koja velika okupljanja predstavljaju povećani rizik. Potrebno je procijeniti kako naći precizne mjere. Mjere koje će nam osigurati najbolju zaštitu od virusa uz najmanje ograničenje naših sloboda-  kazao je liječnik.

Polašek naglašava kako dugotrajan boravak uz nekoga tko je zarazan povećava rizik da se osoba zarazi i stoga moramo doći do ravnoteže u kojoj ćemo moći dopustiti održavanje svadbi,ali u čim kontroliranijim uvjetima kako ne bi stvorili nova žarišta.

– Ima i niz dobrih vijesti u borbi s koronavirusom. Čini se da za vrijeme ljeta imamo niži rizik od hospitalizacije, odlaska na respirator i puno nižu smrtnost. Nedavno smo saznali i da veliki broj zaraženih, neki kažu i njih 50 posto, koji su potvrđeni nositelji virusa, neće zaraziti druge. Virus se uglavnom širi takozvanim superširiteljima koji mogu zaraziti velik broj ljudi-  rekao je dr. Ozren Polašek za RTL.

Na temelju sličnosti s drugim respiratornim virusima očekuje da će jesenska situacija biti teža.

– Naše sluznice u dišnom sistemu se drugačije ponašaju ljeti i zimi. Tu je razlika u temperaturi i vlažnosti. Niz toga nam govori da bi jesen mogla biti teža nego ljeto”, zaključio je liječnik.