Hadž počinje u Meki: Ove godine će sudjelovati samo 10.000 vjernika

0

Grupa vjernika počinje hadž na kojem je ove godine broj prisutnih dramatično smanjen jer saudijski domaćini nastoje spriječiti širenje koronavirusa. Hadž, jedan od pet stubova islama, obično je jedno od najvećih svjetskih vjerskih okupljanja, prenosi AFP.

Međutim, ove godine u ritualu će sudjelovati samo do 10.000 ljudi koji već borave u ovom kraljevstvu, što je mali dio od blizu 2,5 miliona hodočasnika iz cijelog svijeta koji su sudjelovali prošle godine.

Hodočasnici će ući u Veliku džamiju Meke u grupama kako bi započeli obred svojim prvim tavafom, odnosno kruženjem oko Kabe, objavila je saudijska državna televizija.

Vjernici će morati nositi maske i pratiti mjere socijalnog distanciranje tokom niza vjerskih obreda koji će se odvijati tokom pet dana u svetom gradu Meki i njegovoj okolini na zapadu Saudijske Arabije. Oni koji su odabrani za hadž podvrgnuti su kontroli temperature i smješteni su u karantin.

Saudijske vlasti su u početku najavile da će hadž biti dozvoljen za samo 1.000 vjernika, ali lokalni mediji navode da je taj broj povećan na 10.000. Blizu 70 posto hodočasnika su stranci sa prebivalištem u Kraljevstvu, a ostali su državljani Saudijske Arabije, saopćile su vlasti.

Svi vjernici moraju biti testirani na koronavirus prije dolaska u Meku, a morat će i u karantin, jer se broj slučajeva zaraženih u ovoj azijskoj državi približava čak 270.000.