Razgovor o knjizi „Udovičke Zemlje“ na Kušlatu

0

Klub prijatelja knjige „Razgovoruša“ Fiilozofskog fakulteta u Tuzli, u saradnji sa JU BKC “Alija Izetbegović” Kalesija, u petak je na Kušlatu organizirao razgovor o knjizi “Udovičke zemlje” Fajke Kadrića. Radnja ovog odličnog romana o srednjovjekovnoj Bosni odvija se i na ovom mjestu. Moderatorica je bila mr. Amela Delić. Svoje utiske o knjizi kazivali su još i književnici Azir Šabić i Fahrudin Sinanović, mr. Mirela Karahasanović, studentice Filozofskog fakulteta u Tuzli, a i sam autor Fajko Kadrić govorio je o svojoj knjizi.

– Već duže vrijeme organizujemo razgovor uz kahvu o knjizi koju sami članovi „Razgovoriše“ izaberu. U početku smo sve to radili na Filozofskom fakultetu, a onda smo počeli da mijenjamo lokacije. Ovoga puta odabrali smo Kušlat, vrlo atraktivnu lokaciju. Lično mi je drago što smo ovdje govorili o Kadrićevoj knjizi jer najvećim dijelom radnja romana odvija se u Podrinju, a i na samom Kušlatu, kazala je Amela Delić.

Kadrićeva knjiga „Udovičke zemlje“, koju je nagradila i Fondacija za izdavaštvo, naišla je na izuzetan prijem kod književne kritike i kod čitalaca.

Ivo Andrić je o Kušlatu zapisao: “Kakav ste mi vi Bosanac kad ne znate za Kušlat. To vam je na onom dijelu starog puta koji od Zvornika vodi prema središnjoj Bosni, a poznat je i po tome što je tu sagrađena prva džamija u Bosni”.