Srbija riješila problem odvijanja nastave u školama od 1. septembra, najvjerovatnije isto rješenje i u RS-u

0
Srbija riješila problem odvijanja nastave u školama od 1. septembra, najvjerovatnije isto rješenje i u RS-u

Učenici od prvog do četvrtog razreda će nastavu pohađati u učionicama, gdje će maksimalno moći da ih bude 15, odlučio je Krizni štab. Imat će najviše četiri časa koji će biti skraćeni do 30 minuta. Nastava će se sprovoditi uz poštovanje svih mjera da bi se smanjio rizik od respiratornih infekcija.

Kako prenosi Telegraf.rs, stariji razredi će boraviti u školama uz iste mjere prevencije, ali će imati kombinaciju online nastave i nastave u školskoj sredini.

Prema riječima doktorice Darije Kisić Tepavčević, u jednoj učionici moći će da bude do 15 učenika, koji će sjediti na udaljenosti minimalnoj od 1,5 metara.

“Predviđa se i da cijeli prvi školski dan u svim školama bude posvećen prevenciji, načinu sprovođenja prevencije i značaju preventivnih mjera kao novom obliku ponašanja koji će činiti siguran boravak u školama za djecu”, dodala je ona.

Sve odluke vezane za probleme koje je stvorila pandemija zbog korona virusa u Srbiji, uglavnom su prepisivane u potpunosti ili djelimično u RS-u, ali i FBiH, pa je tako za očekivati da će i odluka o novoj školskoj godini biti identična u RS-u, kao i Srbiji.

Narednih dana očekuju se i konačne odluke o načinu izvođenja školske nastave u svim dijelovima BiH, velika je vjerovatnoća da će većina sljediti primjer iz Srbije.