12 stvari koje svakodnevno vidite i koristite ali ne znate njihovu tačnu namjenu

0

Predmeti koje koristimo na svakodnevnoj bazi zapravo imaju svoju tajnu svrhu. Na primjer, rupa na tavi služi za držanje kuhače, a katanac ima rupu koja ima čak dvije funkcije.

1. Pufna na vrhu kape prvobitno je imala više funkcionalne koristi nego samo davanje modnog izraza. Dodana je kako bi zaštitila mornare od udaranja u stropove na brodovima tokom nevremena.

2. Maleno dugme na džepu famerki postavljeno je da učvrsti tkaninu i spriječi pucanje na najosjetljivijem mjestu.

3. Izvorno, margine se nisu stavljale za bilješke. One su umjesto toga bile zaštita za informacije koje su pisale unutra od pacova, koji su voljeli grickati rubove papira.

4. Rupa pronađena na dnu katanca ima dvije svrhe, prva je da djeluje kao filter za vodu zarobljenu u predmetu i druga, da se u nju ulije ulje za podmazivanje.

5. Mali i naizgled beskorisni džepovi na farmerkama služili su za držanje sata ili kompasa.

6. Mali uzorak tkanine koji dolazi s nekom novom odjećom omogućava vam da testirate svoj deterdžent i temperaturu pranja na njemu, kako ne bi uništili odjeću.

7. Ručke za tavu dizajnirane su tako da drži pribor, odnosno kuhaču kako bi se izbjegao nered.

8. Rupa na kraju hemijske služi kako bi osobi koja ju proguta osigurala dotok zraka i tako spriječila gušenje.

9. Mali trougao na ekranu u vašem automobilu označava bočnu stranu automobila na kojoj je otvor za ulijevanje benzina.

10. Rupa koja se nalazi na kraju štapića lizalice koristi se u procesu proizvodnje kako bi se slatkiš držao na mjestu, jer se dio tekućine ulijeva u njega, pa djeluje poput udice.

11. Male izbočine postavljene na F i J slovima na tastaturi pomažu ljudima da pravilno postave lijevu i desnu ruku, a da ne moraju gledati.

12. Četke sa svake strane pokretnih stepenica podstiče ljude da se udalje od ruba, što znači da je manje vjerovano da ćete zapeti s torbom ili vezicom od cipela.