Koronavirus u BiH: 225 novozaraženih, pet smrtnih slučajeva

0

U BiH je u protekla 24 časa registrovano 225 novozaraženih lica koronavirusom. Od toga, 143 je u FBiH, 79 u RS i troje u Brčko distriktu. Registrovano je i pet smrtnih slučajeva, od toga tri u FBiH i dva u RS.

ZHK: Zaražena još dva muškarca iz Gruda

Na osnovu naknadno pristiglih rezultata testiranja na prisustvo koronavirusa učinjenog u vanjskoj ustanovi izvan Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, registrirane su 2 novozaražene muške osobe iz Gruda.

Na području Zapadnohercegovačkog kantona na prisustvo koronavirusa pozitivna je 61 osoba, i to: u Širokom Brijegu – 25, Ljubuškom – 1, Grudama – 19 i u Posušju– 16 osoba.

Brčko distrikt: Tri nova slučaja zaraze koronavirusom

Danas su u Brčko distriktu BiH registrovana još tri nova slučaja virusa korona. Radi se o tri ženske osobe koje su: 1975., 1967. i 1988. godište.

Na Odjeljenju brčanske Bolnice za pacijente zaražene virusom korona smješteno je 17 pacijenata. Jedan pacijent je priključen na respirator te je pod nadzorom anesteziološkog tima. U toku jučerašnjeg dana jedan pacijent 1964. godište sa srednje teškom kliničkom slikom primljen na bolničko liječenje, te jedan pacijent 1972. godište otpušten na kućno liječenje te stavljen pod nadzor Febrilno-trijažne ambulante.

ŽZH: Četiri novozaražene osobe

U protekla 24 sata na području Županije Zapadnohercegovačke na prisustvo koronavirusa testirano je 20 osoba.

Registrovane su 4 novozaražene osobe na prisustvo koronavirusa, i to dvije muške osobe iz Posušja, te dvije ženske osobe iz Gruda.

Od prisustva koronavirusa oporavile su se 3 osobe iz Širokog Brijega, te 2 osobe iz Ljubuškog.

U samoizolaciji nalaze se 134 osobe.

Na području Županije Zapadnohercegovačke na prisustvo koronavirusa pozitivno je 59 osoba. I to: Široki Brijeg – 25, Ljubuški – 1, Grude – 17, Posušje – 16.

U FBiH 143 novozaražena i tri smrtna slučaja

U protekla 24 časa, u Federaciji BiH testirano je 1059 uzoraka, od kojih je 143 pozitivno na koronavirus.

Novi slučajevi registrovani su u svim županijama u Federaciji BiH.

Do sada je testirano ukupno 98 927 uzoraka, a koronavirus je potvrđen kod 9072 osobe.

Zaključno sa današnjim danom, u Federaciji BiH oporavljeno je 5566 pacijenata, dok je trenutno aktivan 3271 slučaj pozitivan na koronavirus.

U protekla 24 časa, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljena su 3 smrtna ishoda. Preminuli su muškarac i žena iz Živinica, te žena iz Sarajeva.

Sa današnjim danom, ukupan broj smrtnih ishoda na području Federacije BiH je 235, od toga 149 osoba je muškog i 86 ženskog pola.

U RS 79 pozitivnih i dva smrtna slučaja

Оd pоsljеdnjеg izvјеštаја о еpidеmiоlоškој situаciјi u Rеpublici Srpskој, u pоsljеdnjа 24 čаsа, u Institutu zа јаvnо zdrаvstvо Rеpublikе Srpskе, Univеrzitеtskоm kliničkоm cеntru Rеpublikе Srpskе, Bоlnici Sv. Vrаčеvi u Biјеljini i Univеrzitеtskој bоlnici u Fоči izvršеnо је tеstirаnjе 504 lаbоrаtоriјska uzоrkа, а nоvi virus kоrоnа pоtvrđеn је kоd 79 оsоbа u Rеpublici Srpskој.

Rаdi sе о 40 muških i 39 žеnskе оsоbе, оd kојih је 11 mlаđе, 47 srеdnjе i 21 оsоba stаriје živоtnе dоbi.

Prеmа mјеstu prеbivаlištа, 10 оsоbа је iz Pаlа, dеvеt iz Biјеljinе, оsаm iz Bаnjаlukе, šеst iz Grаdiškе, pо pеt iz Dоbоја i Zvоrnikа, čеtiri iz Tеslićа, pо tri iz Јеzеrа, Kоzаrskе Dubicе, Mrkоnjić Grаdа i Prnjаvоrа, pо dviје iz Lаktаšа, Priјеdоrа, Sоkоcа, Fоčе i Šаmcа i pо јеdnа iz Brаtuncа, Brоdа, Dеrvеntе, Dоnjеg Žаbаrа, Istоčnоg Nоvоg Sаrајеvа, Mоdričе, Ribnikа, Srpcа, Hаn Piјеskа i Šipоvа.

U pоsljеdnjа 24 čаsа, Institutu zа јаvnо zdrаvstvо Rеpublikе Srpskе priјаvljеna su dvа smrtnа slučаја kоd kојih је pоtvrđеnо prisustvо nоvоg virusа kоrоnа. Rаdi sе о muškаrcu i žеni stаriје živоtnе dоbi iz Bаnjаlukе i Brčkоg.

Dо sаdа је u Rеpublici Srpskој pоtvrđеnо 5.867 slučајеvа virusа kоrоnа, а prеminulо је ukupnо 208 оsоbа kоd kојih је pоtvrđеn tеst nа nоvi virus kоrоnа.

U Rеpublici Srpskој, оd nоvоg virusа kоrоnа, dо sаdа sе оpоrаvilо ukupnо 3.496 оsоba, tеstirаnо је ukupnо 56.280 оsоbа.

Ukupаn brој hоspitаlizоvаnih u Rеpublici Srpskој је 256, u Univеrzitеtskо kliničkоm cеntru Rеpublikе Srpskе 70, а u opštim bоlnicаmа 186.

U Rеpublici Srpskој pоd zdrаvstvеnim nаdzоrоm trеnutnо je 3.593 оsоba, а nаdzоr је zаvršеn kоd 46.215 оsоbа.

SKB Mostar: U HNŽ 21 novozaraženo koronavirusom

U Klinici za infektivne bolesti Sveučilišne kliničke bolnice Mostar na liječenju su trenutno 23 bolesnika, od kojih su 3 na invazivnoj mehaničkoj ventilaciji, a ostali su klinički stabilno.

U SKB Mostar juče su testirana 272 uzorka. U Hercegovačko-neretvanskoj županiji pozitivnih je 21, i to: 13 iz Mostara, 3 iz Stoca, 2 iz Prozora-Rame, 2 iz Čapljine i 1 iz Jablanice.

Županijski i opštinski sanitarni inspektori izdali su juče 49 rješenja o samoizolaciji i izolaciji, a ukupno ih je na prostoru ove županije 1563.

KS: 43 nova slučaja zaraze koronavirusom

U Kantonu Sarajevo potvrđena su 43 nova slučaja zaraze koronavirusom u protekla 24 časa.

“U tom periodu testirano je ukupno 382 uzorka. Riječ je uzorcima prikupljenim u periodu od 08. do 12. avgusta 2020. godine. Od ovog broja novozaraženih, njih 35 (81,3 odsto) pripadaju porodičnim klasterima, te su u samoizolaciji od ranije”, navode u jutrošnjem izvještaju iz Zavoda za javno zdravstvo KS.

Tokom jučerašnjeg dana evidentiran je oporavak 121 osobe.

Trenutno je u Kantonu Sarajevo aktivno 1.101 slučajeva infekcije koronavirusom.

Na bolničkom liječenju u Izolatorijumu Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu nalaze se 69 osobe. Nijedan pacijent ne koristi podršku respiratora pri disanju.

Tokom jučerašnjeg dana, nažalost, jedna osoba je preminula od posljedica zaraze koronavirusom. Devet osoba je juče otpušteno s bolničkog liječenja.

Na osnovu rješenja nadležnih organa, u samoizolaciji se trenutno nalazi 1.736 osoba u Kantonu Sarajevo.

USK: 125 aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom

U Unsko-sanskom kantonu aktivno je 125 slučajeva zaraze koronavirusom. Do sada je izliječeno 240 pacijenata, dok je registrovano 36 klastera. Više informacija u javljanju našeg reportera.

 

KCUS – 46 novih slučaja zaraze virusom korona

Od posljednjih 460 uzoraka koji su testirani na virus korona, u Kliničkom centru Unuverziteta u Sarajevo 38 je novih pozitivnih u Kantonu Sarajevo.

U Travniku su evidentirana četiri pozitivna slučaja, a u Žepču, Olovu, Kiseljaku i Vitezu po jedan, potvrđeno je u Kliničkom centru.