Siniša Ilić primio predstavnike Asocijacije organizatora festivala folklora i tradicionalne kulture (CIOFF) za BiH

0
Bajramsku čestitku uputio SIniša Ilić, zamjenik ministra civilnih poslova BiH

Predstavnici CIOFF-a informisali su o svom radu ističući da je Asocijacija u direktnoj vezi sa UNESCO-m, da se u saradnji sa kulturno-umjetničkim društvima iz čitave BiH bavi zaštitom i promocijom kulture i nasljeđa, posebno nematerijalne baštine, te da se pod njihovim okriljem održava šest međunarodnih festivala folklora godišnje, od čega festival derventskog Кulturno-umjetničkog društva mladih “Bosiljak” – “Bosiljkovanje” ispunjava najviše CIOFF standarde u ovoj oblasti.

Naglasili su da je za nastavak uspješnih projekata potrebna podrška institucija države. Na kulturu se ne treba gledati samo kao na potrošnju, nego na priliku za promociju naših potencijala u svakom, pa i ekonomskom smislu, naglasili su predstavnici CIOFF-a.

Zamjenik ministra Siniša Ilić izrazio je divljenje prema entuzijazmu ljudi koji kroz folklor i nematerijalnu baštinu na najbolji način promovišu narode koji žive u BiH širom svijeta. Iskazao je podršku radu Asocijacije i očekivanje da će projekti koje realizuju biti prepoznati u Bosni i Hercegovini, jer na međunarodnom planu već jesu.